LC-H2: Lavpris brintproduktion med høj-effektiv alkalisk elektrolyse

Jonas Okkels Birk

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 68.

LC-H2: Lavpris brintproduktion med høj-effektiv alkalisk elektrolyse

Fremtidens stigende efterspørgsel på grøn brint betyder at behovet for en omkostningseffektiv og skalerbar brint-produktionsteknologi er blevet afgørende.

LC-H2 projektet har til formål at revolutionere markedet for grøn hydrogen ved at forbedre effektiviteten af alkaliske elektrolyseceller og dermed reducere produktionsomkostningerne per liter grøn brint. Dette vil blive opnået gennem en kombination af optimering af elektroder og bipolarplader i cellerne, noget der tilsammen gerne skulle resultere i en fordobling af strømtætheden i cellestakken. Neutron-imaging og modelleringsteknikker bruges til at eliminere ind- og udstrømningsflaskehalse i cellen for at støtte yderligere optimering af celleeffektiviteten, især ved høje strømtætheder.

Teknologisk Instituts rolle i projektet

For at opnå de ønskede forbedringer i elektrolysecellen, kræver det en dybdegående forståelse af brintdannelsen på elektrodeoverfladen samt af væske- og gasflowet i cellen. Ved brug af avanceret neutronradiografi, der giver unikke muligheder for at studere gas i vand, kan brintdannelse afbilledes i en elektrolysecelle, som opererer under realistiske forhold. Teknologisk Instituts rolle i LC-H2 projektet er netop at understøtte og udføre neutronradiografi målinger af elektrolyseceller, der opereres ved forskellige strømtætheder og væskeflow. Dataet vil vise præcist hvor på elektroden brinten dannes og hvordan brintboblerne efterfølgende bevæger sig i væsken. Med neutronbillederne vil det dermed være muligt at identificere flaskehalse i brintdannelsesprocessen. Foruden den direkte indsigt i elektrolysecellens dynamikker, vil resultaterne fra målingerne også fungere som kritisk input for opbygningen, kalibrering og verifikation af en digital tvilling af elektrolysecellen.

Grøn hydrogenproduktion i storskala

Projektet forventes at øge konkurrencedygtigheden af grøn hydrogenproduktion i stor skala. Ved at forbedre effektiviteten af elektrolysecellerne og reducere omkostningerne ved cellestakkene, kan projektet bidrage til at accelerere overgangen til en 100% vedvarende energiforsyning gennem billigere power-to-X (PtX) løsninger. Dette vil ikke kun reducere afhængigheden af fossile brændstoffer, men også bidrage til at mindske de samlede CO2-emissioner, hvilket er afgørende for at imødekomme klimaudfordringerne. Derudover vil en vellykket implementering af projektets resultater have positive økonomiske konsekvenser for det danske samfund ved at skabe nye jobmuligheder og styrke Danmarks position som et PtX foregangsland.

Fakta om projektet

LC-H2 projektet løber fra 1. april 2023 til 31. marts 2026 og har et samlet budget på DKK 14 mio. Projektet er et Grand-Solution projektet støttet af Innovationsfonden og har deltagelse af såvel videns- som industripartnere. Videnspartnerne er Aarhus Universitet og Teknologisk Institut, mens industrien repræsenteres af Advanced Surface Plating og deres moderselskab HydrogenPro.