”Den vandrende gær” i Nye Nordiske Øl på Ølfestival 2015

Bodil Engberg Pallesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 81.

”Den vandrende gær” i Nye Nordiske Øl på Ølfestival 2015

Ny Nordisk Øl har taget initiativ til Danmarks første ’vandrende’ gær for at sætte fokus på gæren som smagsgiver. En ægte indfødt dansk ølgær har vandret fra bryggeri til bryggeri i et projekt af internationalt format. Og resultaterne af denne ”vandring” kunne opleves ved den nys overståede Ølfestival 2015 i København.

Er du muligt at udvikle en særegen dansk gær til ølbrygning og lade den vandre fra bryggeri til brygger?

Troels Prahl fra initiativgruppen til Ny Nordisk Øl, og leder af researchafdelingen i White Labs, koordinerede ”Projekt vandregær”, en af initiativerne i netværksprojekt Ny Nordisk Øl.

Projektet er det første af sin art i verden, og målet var at afprøve, om gærens smag og aroma kunne frembringe en ny dansk smag. Gæren stammer fra tæmmet vildgær isoleret fra spontangærede æbler fra Lilleø i samarbejde med Claus Meyer tilbage i 2009.

Ny Nordisk Øl udvalgte fem bryggerier, som fik en særlig kvalitetssikring af Troels Prahl. Troels høstede gæren, underkastede den en fuld kvalitetskontrol og fragtede den fra bryggeri til bryggeri. Det blev som en vandrende workshop, hvor de deltagende bryggerier bryggede og efterfølgende høstede gær i forlængelse af hinanden.

De fem bryggerier var Indslev Bryggeri, Ebeltoft Gaardbryggeri-Kissmeyer Beer & Brewing, Søgaards Bryghus, Fanø Bryghus og Ølsnedkeren i Gørløse. Som spin off deltog andre bryggerier og håndbryggere også aktivt med i gær-projektet, men uden den særlige kvalitetsservice fra Troels Prahl. De fik muligheden for at lege videre med gæren. Det var bl.a. bryggerierne Penyllan, Humleland og Kølster Malt & Øl.

Ved Ølfestivalen 2015 i Lokomotivværkstedet blev projektet ”Den vandrende gær" præsenteret og der var organiseret tre ølsmagninger:

  1. 'Frokost', hvedeøl (3,7 procent). Indslev Bryggeri.
  2. 'Lilleøl', kölsch (5,5 procent). Ebeltoft Gaardbryggeri/Kissmeyer Beer & Brewing.
  3. 'Lillø By Night', dunkel (5,0). Ølkollektivet i Gørløse/Ølsnedkeren
  4. 'Apricot Wheat", hvedeøl (5,2 procent)Søgaards Bryghus
  5. 'Ny Nordisk', traditionel ale (6,0 procent). Fanø Bryghus.

Kort om netværket Ny Nordisk Øl:

Netværket Ny Nordisk Øl har til formål at øge deltagernes viden om øl og nordisk terroir. Projektet har også til formål at styrke samarbejdet og netværksdannelsen på tværs af faglige discipliner frem mod udviklingen af nye terroir-baserede nordiske øl.

AgroTech er en del af NNØ-initiativgruppen og NNØ-Netværksprojektet, og har stået for udarbejdelse af informationsmaterialet i forbindelse med vandregærsprojektet.

Netværksprojektet Ny Nordisk Øl har modtaget støtte fra GUDP – Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Ministeriet for Fødevarer, landbrug og fiskeri - NaturErhvervsstyrelsen.