Få opskriften på optimisme

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Få opskriften på optimisme

Få opskriften på optimisme

5 min.

Optimisme giver motivation, overskud, bedre arbejdspræstationer og bedre fysisk helbred. 

Optimisme giver samtidig større modstandskraft, når forandringens vinde blæser - især når forandringerne medfører ressourceknaphed eller triste begivenheder.

Optimisme handler ikke om at acceptere uretfærdigheder

Det er dog vigtigt at pointere, at optimisme ikke er det samme som at acceptere uretfærdigheder med et smil. Og det handler ikke om at fortrænge det ubehagelige. Det er derimod en måde at blive ressourcefuld på, så du glædes over gode hændelser, ser de dårlige i øjnene og har energien og evnen til at finde løsninger på det, du ønsker at ændre. Pessimisme og kritisk sans er jo helt på sin plads i rette mængder, de rette steder.

Hvis du ikke allerede er en optimistisk person, kan det heldigvis trænes og udvikles - der findes nemlig en lang række af teknikker og konkrete værktøjer, du kan bruge for at blive en mere optimistisk person.
 


Grafik
Opskriften på optimisme 

Der er tre faktorer som har betydning for optimisme:

1. Tid

Når du oplever en hændelse, opfatter du den så som enkeltstående eller vedvarende? Optimisten forklarer gode hændelser som værende vedvarende. Det går godt nu og det bliver det ved med. Optimisten sætter fokus på de faktorer, som gør at det sandsynligvis vil fortsætte. Når optimisten møder dårlige hændelser, så erkendes de fuldt ud (ingen fortrængninger her) men ses som enkeltstående, isolerede hændelser. Er det sket en gang, så er det ikke mere end det. To gange - okay, men det er ikke hverken mere eller mindre end to gange. Der er ingen grund til at generalisere to gange til at det for evigt vil være sådan. Optimisten vil så sætte fokus på at ændre tingene, så det igen kan gå godt. Pessimisten ser det lige omvendt. Det gode er en enlig svale og pessimisten generaliserer over dårlige hændelser.

2. Sted

Er hændelsen isoleret til et område af dit liv eller spreder den sig? Optimisten, der bliver fyret, begynder ikke at tro, at kæresten også fyrer ham. Dårlige hændelser bliver, hvor de er - i det her tilfælde på jobbet, og de får ikke lov til at sprede sig. Ej heller får problemer på hjemmefronten indflydelse på optimistens oplevelse af sig selv på jobbet. Med pessimisten er det igen lige omvendt...

3. Årsag

Skyldes en hændelse min personlighed eller ligger årsagen et andet sted? Optimisten, der oplever en god hændelse, vil finde karaktertræk ved hende selv eller eksempelvis sit team, der kan forklare en god hændelse. “Det gik rigtig godt, fordi vi er fagligt skarpe og gode til at løfte i flok”. Når optimisten derimod oplever en dårlig hændelse, så forsøger vedkommende at finde en “ekstern” grund. Det kan være at opgaven ikke blev en succes, men det forklares så med at deadline i sidste øjeblik blev rykket, så vi ikke have nok tid.
 

OBS: Det er væsentligt at du ikke bare skyder skylden på alle andre. Det skal ikke ende i at du løber fra ansvaret, men får et nuanceret billede at situationen. Der er forskel på, om jeg forklarer et kikset møde med at “jeg ikke duer til det med andre mennesker” eller “at det gik skidt, fordi jeg havde sovet alt for lidt natten inden”.

Det første kan jeg ikke ændre ved - det sidste er ret let at gøre noget ved næste gang. Men hvis jeg skyder skylden på de andre mødedeltagere og stadig ikke sørger for tilstrækkelig nattesøvn, så er jeg ved at lulle mig ind i et selvbedrag. Omvendt skal jeg heller ikke bebrejde mig selv for et dårligt resultat, hvis omstændighederne har gjort det umuligt for mig at opnå de betingelser, der skal til for at få succes. Og pessimisten? Ja, det er som altid lige omvendt...

Vil du vide mere?

Artiklen er skrevet af Henrik Leslye, Erhvervspsykolog, cand.psych., certificeret Business Coach (CCA) og certificeret i bl.a. JTITest og Talentprofilen.

Henrik Leslye

 

 

 

 

 


Du kan lære mere om emnet og møde Henrik på kurset:

Teknologisk Institut udbyder mere end 1000 forskellige kurser, konferencer og uddannelser. Vi tilbyder et bredt udvalg af kurser med fokus på konkrete værktøjer og kompetenceudvikling, inden for bl.a. IT, personlig udvikling, kommunikation og samarbejde mm. Se også vores kursus: