Annex 50: Varmepumper i flerfamilieejendomme

Lasse  Søe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 69.

Etageejendom

Annex 50: Varmepumper i flerfamilieejendomme

Projektstart april 2019. Projektet er afsluttet i 2022.

I det internationale projekt ’IEA HPT Annex 50: Heat Pumps in multifamily buildings for space heating and domestic water heating’ skal der indsamles information om muligheder og barrierer for at implementere varmepumper til rumopvarmning og brugsvandsopvarmning i flerfamilieejendomme.

I projektet er der deltagelse fra Østrig, Frankrig, Tyskland, Sverige, Schweitz og Storbritannien – og nu også Danmark. Teknologisk Institut vil sammen med sine projektpartnere bidrage til det internationale projekt via et netop igangsat dansk projekt, som støttes af EUDP.  

Du kan læse mere om Annex 50 her.

Formål med projektet
Formålet med den danske deltagelse i det internationale projekt er at trække viden hjem om implementering af varmepumper i flerfamiliehuse. Derudover skal der skabes et velunderbygget grundlag for at minimere omfanget af for dårligt fungerende varmepumpeinstallationer mht. energieffektivitet og ydelse i boligforeninger og i offentlige institutioner.

Mål for projektet
Målet er at understøtte implementeringen af varmepumper i Danmark – specielt i etageejendomme. Bl.a. skal det beskrives, hvordan varmepumper bedst kan implementeres i både nye og ældre etageejendomme. Det er velkendt, at der i dag sker et stort varmetab i denne type bygninger på grund af varmedistributionssystemet, og dette problem gør sig også gældende ved implementering af varmepumper. Derfor vil systemintegration og afdækning af løsningsmuligheder være to af de primære mål for projektet.

Der vil blive lavet en analyse af eksisterende anlæg samt en afdækning af, hvilke muligheder der er for at implementere varmepumper i etagebyggerier på en effektiv måde. Emner som fleksibilitetspotentiale og kombination med andre VE-løsninger vil også blive afklaret i projektet, ligesom der vil blive set på muligheden for at kombinere varmepumper med gasfyr. 

Aktiviteter
Projektet er opdelt i følgende faser:

  1. Markedsoverblik, barrierer for anvendelse og systemklassificering
  2. Modellering og simulering af systemer samt økonomiske modeller
  3. Teknologiudvikling, evaluering og systemvurdering
  4. Demonstration og overvågning
  5. Videnspredning og kommunikation.

Deltagere

  • Teknologisk Institut – Svend Vinther Pedersen (projektleder)
  • BKF-Klima A/S
  • Bosch Thermotechnik
  • Viessmann.

Bevilligede midler
Projektet er støttet af EUDP.

Læs mere om vores andre IEA-aktiviteter her