Bæredygtige betonkonstruktioner med stålfibre
Bæredygtige betonkonstruktioner med stålfibre
Det danske Innovationskonsortium ”Stålfiberbeton-konsortiet” har i perioden fra januar 2010 og frem til oktober 2013 arbejdet på at udvikle konkrete værktøjer, som skal gøre det nemmere for designere og entreprenører at tage stålfiberbeton i anvendelse til bærende konstruktioner. Forskningen har i høj grad fokuseret på stålfiberarmeret selvkompakterende beton (SFRSCC – Steel Fibre Reinforced Self-Compacting Concrete). I modsætning til en traditionel stålfiberarmeret sætmålsbeton, så orienterer fibrene sig i langt højere grad, når de anvendes i kombination med SCC. I stedet for at opnå en ensartet styrke i alle retninger ligger der et stort potentiale i at anvende SFRSCC til at opnå en mere gunstig fiberorientering i en given retning. Det kan fx udnyttes til at orientere fibrene i længderetningen af en væg, så fibrene virker mere gunstigt i forhold til svindrevner.
Mål og resultater
Det overordnede formål med projektet var at fremme bæredygtigheden af betonkonstruktioner med henblik på miljø, arbejdsmiljø, produktivitet og æstetik ved øget anvendelse af stålfiberarmeret beton brugt i bærende konstruktioner. For at realisere dette, har projektet helt konkret udviklet en:
- Designvejledningen er retningslinjer for design af stålfiberarmerede betonkonstruktioner, herunder SFRSCC (et præ-normativt dokument).
- Udførelsesvejledning i brugen af SFRSCC med fokus på fiberorientering og praktiske håndregler. Efterfølger til vejledningen omkring udførelse af SCC der udkom i 2008.
- Numerisk model til simulering af formfyldning og resulterende fiberorientering ved anvendelse af SFRSCC (softwaretitel 4C-Flow).
I løbet af projektet er der gennemført tre demonstrationsprojekter for at opnå viden og praktisk erfaring med stålfiberbeton. Det drejer sig om en bundplade i Aalborg på eternitgrunden, en underføring i Slagelse for Vejdirektoratet og en elementbro i Herning for Herning Kommune.
Vejledningerne kan bestilles her.
Mere information om 4C-Flow findes her.
Partnere
- COWI A/S
- MT Højgaard a/s
- Unicon A/S
- Aalborg Portland A/S
- NV Bekaert SA
- Convi ApS
- Hi-Con A/S
- CRH Concrete A/S
- Betonelement-Foreningen
- Vejdirektoratet
- DTU Byg
- Teknologisk Institut, Beton (projektleder)
Associerede parter
- Dansk Byggeri
- DI
- Femern A/S
- Banedanmark
Vil du vide mere?
www.steelfibreconcrete.com