Brugerinddragelse i udviklingen af eHealth produkter og services

Nina Ritter Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 61.

C033_ NRN_ eHealth_Socket

Brugerinddragelse i udviklingen af eHealth produkter og services

Strategiske nøgleteknologier (eller såkaldt Key Enabling Technologies, KETs) har stort samfundspotentiale og det er derfor vigtigt at disse teknologier bliver udviklet i samarbejde med borgernes behov og ønsker. Eksempler på KETs er nanoteknologi, bioteknologi, IoT og kunstig intelligens, som har mange forskellige anvendelsesområder.

Co-creation i udviklingen af innovative teknologier

I det EU finansierede projekt, SocKETs, arbejder vi med at tilpasse udviklingen af KETs til samfundets værdier og behov. SocKETs vil skabe co-creation mellem industrien, eksperter, politikere, sundhedspersonale og borgere for derigennem at udvikle værktøjer til borgerinddragelse i udvikling af innovative teknologier. Co-creation er en form for samarbejds-innovation: ideer deles og forbedres sammen.

På Teknologisk Institut fokuserer vi på ’elektronisk sundhed’, også kaldet eHealth, og som skal forstås som målinger af eksempelvis hjerterytme, temperatur eller blodtryk med en lille elektronisk enhed, som kan bæres på kroppen. Når borgeren selv kan overvåge sin sundhedstilstand konstant, bliver lægebesøg sjældnere.

På Teknologisk Institut har vi afholdt flere workshops, hvor vi fokuserede på implementering af eHealth produkter i det danske sundhedsvæsen. Vi har specielt fokuseret på hvordan danske eHealth virksomheder bedst understøtter en bæredygtig udvikling af fremtidens eHealth produkter, som gerne skulle føre til bedre produkter og en bredere accept i befolkningen. I disse workshop deltog en bred vifte af interessenter, som udover virksomhederne består af eksperter, politikere, sundhedspersonale og borgere. 

Danmark kan blive foregangsland 

I Danmark har vi en stærk sundhedssektor med værdifuld viden om implementering af state-of-the-art diagnostik. Den danske befolkning har en af de højeste adoptioner af ny teknologi i verden. Traditionelt er danske politikere dygtige til at skabe rammebetingelserne som industrien behøver for at kunne udvikle sig. Dette, kombineret med en stærk sundhedsindustri, kan gøre Danmark til et foregangsland indenfor eHealth.

Printet elektronik er en hjælpende hånd til sundhedsektoren 

Teknologisk Institut deltager i dette EU-finansieret projekt, da vi allerede hjælper danske virksomheder med at ligge forrest i feltet, når det handler om udviklingen af fremtidens eHealth produkter ved brug af printede elektronik. Her hjælper Teknologisk Institut virksomhederne med at gå fra produkter, hvor elektronikken går fra at være små sorte bokse til at være printet i armbånd, elastikker og tøj. Dette er i erkendelsen af, at diversitet i udviklingsprocessen af fremtidens teknologier vil give danske virksomheder en konkurrencemæssig fordel og derigennem det danske samfund et helt nødvendigt løft for at kunne imødegå fremtidens udfordringer i sundhedsplejen.

 

SocKETs (Societal engagement with Key Enabling Technologies) er et 3-årigt EU-projekt under Horizon2020, Grant Agreement no. 958277. Det er koordineret af Teknologirådet og har partnere fra seks EU-lande.