Digitale værktøjer skal styrke cirkulær økonomi i byggeriet
Genbrugsmaterialer er nødvendige i den grønne omstilling af byggeriet. Men vigtig information om skadelige stoffer og genbrugspotentiale går ofte tabt, når byggematerialer skal have nyt liv. Derfor har Teknologisk Institut bidraget til udviklingen af to nye værktøjer, der sammen kan hjælpe hele værdikæden med at øge cirkulariteten i byggeriet.
Bygge- og anlægssektoren står for 33 procent af det samlede materialeforbrug, 24 procent af det samlede energiforbrug og 40 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark.
- Vi skal blive bedre til at bevare og genbruge vores ressourcer. Men der er flere barrierer ved at arbejde med genbrugsmaterialer – og de barrierer vil vi bryde ned, fortæller Martha Sørensen fra Teknologisk Institut.
Med to nye værktøjer får branchen to initiativer, der fremmer cirkulær økonomi i byggeriet:
Platformen Circue, der hjælper bygherrer med at træffe det bedste valg om deres bygninger og bygningernes materialer
Et materialepas for genbrugsbyggematerialer, som er et værktøj til at dokumentere materialernes ydeevne og fx indhold af skadelige stoffer
To værktøjer med et fælles mål om sænket ressourceforbrug
Cirkulær økonomi i byggeriet handler om genbrug og genanvendelse, men i høj grad også om transformation og bevaring af bygninger. Derfor skal bygningsejere have hjælp til at træffe det bedste valg:
- Helt konkret ser vi, at bygningsejere i dag kan være i tvivl om, hvorvidt det er bedst at bevare dele eller hele bygningen. Og hvis det fx er en bunden opgave at rive bygningen ned, hvor skal materialerne så hen? Vi skal tilbyde bygningsejere en beslutningsstøtte så højt i affaldshierarkiet som muligt ved at fokusere på at bevare frem for nedrivning, siger Martha Sørensen, der har været projektleder i projektet Circue, der sluttede i april 2024, imens virksomheden af samme navn, Circue ApS, fortsætter på kommerciel basis.
Virksomheden Circue ApS skal levere digitale løsninger og beslutningsstøtte til bygherrer set ud fra specifikke miljømæssige parametre såsom klimaftryk og ressourceforbrug.
– Platformen Circue giver beslutningsstøtte til bygherrer, så de kan kortlægge deres bygningsmasse. Derudover gør et materialepas det muligt at dokumentere, indsamle og digitalisere information om brugte materialer, fortæller Lene Damsbo Brix fra Circue ApS.
Nyt liv på oplyst grundlag
Det er i dag billigere og mere effektivt at bygge nyt og bruge nye materialer. Samtidig er det også svært som bygningsejer eller nedrivningsvirksomhed at afsætte materialer fra fx en nedrivning.
– I dag er det næsten umuligt som bygherre at vide, hvad ens bygninger indeholder. Materialepasset kan hjælpe med at dokumentere kvalitet og muligheder for genanvendelse af materialer. Samarbejdet med Teknologisk Institut har været værdifuldt, fordi vi har fået valideret nogle af de antagelser, som vi har haft under udviklingen af platformen, forklarer Lene Damsbo Brix fra Circue ApS.
Der er fokus på konsistente data i begge projekter som væsentlig forudsætning for at træffe det gode valg. Og i sidste ende til at reducere risiko for bygherre. Det er Teknologisk Institut bidragsyder til.
Gevinst for hele værdikæden
Værktøjerne er designet til at understøtte cirkularitet i hele byggeriets værdikæde – fra nedrivningsfirmaer til bygherrer og slutbrugere – ved at tilbyde en markedsplads for handel og en dokumentationsplatform af de handlede materialer.
– Som nedrivningsvirksomhed har vi brug for platformen for at handle med det professionelle marked. Det har været afgørende, at Teknologisk Institut har rådgivet og delt viden om alle områder og alle materialer, fortæller Thomas Sinding fra J. Jensen.
– Materialepasset erstatter ikke en ekspertvurdering, men skal give en nødvendig og standardiseret viden, så det bliver lettere at lave denne vurdering. Vi samler viden fra hele værdikæden i materialepasset, så vi kan øge tilliden i branchen til de genbrugte materialer. Det er et vigtigt redskab i at sikre sporbarhed og dokumentation, siger Martha Sørensen fra Teknologisk Institut.
Projektet ’Circue’ er finansieret af Innovationsfonden og Realdania. Partnerne er Teknologisk Institut, Twentyfifty Futures, Matter byBrix, J. Jensen, Tredje Natur, HD Lab, Syddansk Universitet, Rald & Co, Danica Real Estate, Roskilde Kommune, Lejerbo og Circue ApS.
Projektet ’Materialepas for genbrugte byggematerialer’ er finansieret af Grundejernes Investeringsfond og Realdania. Partnerne er Teknologisk Institut, Molio, Contech Lab og Circue ApS.