CT-Scanning er et stærkt værktøj til produktion og produktudvikling - Hvad kan det betyde for din forretning?

Niels Thestrup Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 29 56.

CT-Scanning er et stærkt værktøj til produktion og produktudvikling - Hvad kan det betyde for din forretning?

De fleste kender CT-Scanning som den teknologi, sygehusvæsenet bruger til røntgenundersøgelser af diverse skader og sygdomme. Men teknologien har vist sig også at rumme store fordele i fremstillingsvirksomheders produktion og produktudvikling – det kan i sidste ende betyde meget for virksomhedernes økonomi. Nærmere præcist hvordan, satte Teknologisk Institut fokus på under en workshop for landets fremstillingsvirksomheder.    

Et stærkt værktøj til produktion og produktudvikling
Sådan lød svaret til de nysgerrige virksomheder, der deltog på Teknologisk Institut workshop med spørgsmålet om, hvilken rolle industriel CT-Scanning kan spille i en fremstillingsvirksomhed.

På workshoppen, der blev afholdt d. 21. oktober 2014 på Teknologisk Institut i Høje Taastrup, bidrog tyske Carl Zeiss med førende viden om teknologien, og den danske virksomhed, Vaavud, delte ud af egne erfaringer med at anvende CT-Scanning i udviklingen af virksomhedens nye vindmåler samt i processen at godkende et sprøjtestøbningsværktøj, der bruges i produktionen. Teknologisk Instituts håb er, at flere danske virksomheder ser gevinsterne i at anvende teknologien, der giver en unik måde at se ind i et produkt på:

”Teknologien giver dig mulighed for at lave en 3D-visualisering igennem dit produkt og se indre og ydre strukturer, uden at du behøver ødelægge produktet. Det er ret unikt, ” forklarer Maria Holmberg, der er Seniorkonsulent i Måling og Kvalitet på Teknologisk Institut og workshoppens arrangør. Hun har gennem en længere periode samarbejdet med den danske opstartsvirksomhed, Vaavud, om at anvende teknologien i produktudvikling. På workshoppen gav Vaavud indblik i de fordele, CT-Scanning viste sig at have i udviklingen af deres nyeste vindmåler, der snart rammer butikkerne:

”Med CT-Scanning kan man se problemer i sine emner, som det ville være svært at finde ellers – og slet ikke på den korte tid, som et scan tager. Med andre metoder ville det kunne tage op til en måned at identificere et problem. Og det er altså meget, når man gerne vil have et produkt klart til julesalget, ” forklarer Andreas Okholm, der er Chief Scientist i Vaavud. I ledtog med sin kollega, CEO, Thomas Helms, gav de workshoppens deltagere indblik i de tre største plusser ved at anvende teknologien i produktudvikling:

 ”Kortere iterationstid, en nem måde hurtigt at finde fejl i produktet på og klare beviser, når man skal diskutere fejl med samarbejdspartnere, er helt klart de tre ting, hvor CT-Scanning har givet os et kæmpe plus i udviklingen af den nye vindmåler, ” forklarer Thomas Helms. I sidste ende har det givet Vaavud en hurtigere og billigere produktudvikling og et produkt, der står klart til den ønskede tid op til jul.    

Uudforsket land udforskes
Blandt dagens gæster var Kristian Hjelmsø fra Covi, der producerer højteknologiske komponenter til blandt andet medicinal -, fødevare – og elektronikbranchen. For Kristian Hjelmsø var muligheden for at anvende CT-Scanning i industrien helt ny viden:

”Jeg har aldrig hørt om, at man kunne bruge CT-Scanning på den her måde, så det er helt nyt for mig. Men det er utrolig relevant for det arbejde, vi laver. Som underleverandører skal vi i høj grad kunne sikre vores kunder en vis kvalitet af deres produkter, både i forhold til mål og lækage, og her lyder CT-Scanning som et oplagt værktøj, ” fortæller han.

Covi havde inden workshoppen sendt et af deres produkter til Teknologisk Institut, som blev scannet i stedets CT-Scanner. Scannet kiggede deltagerne nærmere på under workshoppen, hvor de blandt andet blev præsenteret for 3D-visualisering af produktet og colour-mapping, der er et værktøj til at visualisere afvigelser i geometri og form i forhold til den oprindelige tegning af produktet.

At CT-Scanning kan anvendes som værktøj til at få nyttige informationer om ens produkt er ikke kun relevant i produktudviklingen men også i selve produktionen:

”CT-Scanning kan også benyttes til at optimere sine processer på en digital måde, fordi man kan gemme data fra sine scan. De kan fortælle noget om, hvornår produktionen begynder at gå dårligt; er det når bestemte værktøjer skiftes ud, eller er det efter en vis periode, hvor værktøjerne begynder at blive slidte. De ting, kan vi lære med CT-Scanning og det kan effektivisere produktionen meget, ” afslutter Maria Holmberg.   

Workshoppen var en del af det nationale projekt, `Produktion i Danmark´, der varetages af Teknologisk Institut og FORCE Technology i perioden 2013 - 2015. Projektets mål er at styrke dansk produktion på beskæftigelse og produktivitet via state of the art-teknologi. Teknologisk Institut arbejder fortsat med CT-scanning efter projektets ophør og du er altid velkommen til at kontakte os.  

Læs mere om, hvordan CT-Scanning kan anvendes i industrien, her.