Nordic Green Climate Wall

Esben Vendelbo Foged

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 46.

Den grønne plantevæg

Nordic Green Climate Wall

Projektarbejdet blev påbegyndt i marts 2020 og er afsluttet i marts 2023.

I et nyt projekt udvikler Teknologisk Institut et koncept, hvor en varmepumpe i en grøn plantevæg til bygninger optimerer planternes vækst og samtidig producerer varmt brugsvand.

Formål med projektet
I byerne bliver det mere og mere populært at etablere udendørs grønne vægge – bl.a. fordi de er arkitektonisk smukke og skaber grønne og sociale byrum, hvor horisontal beplantning ikke er mulig. Men planter i en grøn væg oplever flere og større temperatursvingninger end planter i terræn – både når det er varmt og om vinteren og i det tidlige forår, hvor vejret kan skifte mellem tø og frost. Den ’lille’ termiske masse i plantevæggen forårsager, at væggen nemmere opvarmes eller køles af sol, luft og nedbør. Planterne kan opleve disse mere ekstreme og varierende forhold som stress, og det påvirker deres vækst.

I projektet ’Nordic Green Climate Wall’ undersøger vi, om vi kan optimere vækstforholdene i en grøn væg ved at mindske udsvingene og dermed opnå forhold, der i højere grad efterligner vækstforholdene i terræn. 

Mål for projektet
Det nye koncept skal udvikles ved at kombinere den grønne væg med en brugsvandsvarmepumpe. Varmepumpen skal køle den grønne væg, således at planterne først vågner, når sæsonen tillader det – og ikke når væggen opvarmes af solen. Derudover kan varmepumpen producere varmt brugsvand nok til helt eller delvist at dække f.eks. en boligbloks forbrug. Kombinationen af en grøn væg og en varmepumpe vil således bidrage til at udbrede og optimere etableringen af grønne vægge i boligområder samt til at opnå energibesparelser i forbindelse med produktion af varmt brugsvand.

Derudover kan en grøn væg kombineret med en varmepumpe erstatte flere andre individuelle løsninger. F.eks. kan den erstatte et grønt område, den kan fungere som et støjhegn (absorption af lyd), den reducerer partikelforurening, den isolerer bygningen, og den kan etableres, så den kan håndtere større regnskyl – alle tekniske løsninger, der normalt er udfordret af pladsmangel. 

Den grønne testvæg med indbygget varmepumpe er opbygget på Teknologisk Institut i Taastrup.

Projektdeltagere

  • Teknologisk Institut (projektleder – Esben Vendelbo Foged)
  • Byggros
  • Combibyg
  • Vølund Varmeteknik A/S
  • DEAS
  • Coast to Coast Climate Challenge, Region Midtjylland
  • Fremtidens gårdhaver med LAR, Københavns Kommune
  • Frederiksberg Kommune
  • Frederiksberg Forsyning.

Bevilligede midler
Projektet er støttet af Realdania.

Du kan læse meget mere om projektet her: www.nordicgreenclimatewall.dk