Optimering af små køleenheder med CO2 (ECO2CDU)

Christian  Heerup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 28.

Kølerum til madvarer

Optimering af små køleenheder med CO2 (ECO2CDU)

Projektstart december 2019. Projektet blev afsluttet i 2021.

Formål med projektet
Formålet med projektet er at mindske klimapåvirkningen fra kompressoraggregater til mindre køleanlæg ved at gøre det mere attraktivt at bruge CO2 som kølemiddel.

Små køleenheder med CO2 har et stort potentiale til at fortrænge mindre køleanlæg, der anvender syntetisk kølemiddel med høj drivhuseffekt. Disse luftkølede kompressoraggregater er meget udbredte, og markedsandelen for CO2 i dette segment er lille, men stigende.

Mål for projektet
Projektet giver mulighed for at introducere CO2-køleaggregater med høj årseffektivitet i applikationer såsom kølerum og kølekabinetter.

Målet med ECO2CDU-projektet er at øge årseffektiviteten SEPR med 15 % i forhold til konkurrerende produkter. Herved bliver SEPR 5 % bedre end for de bedste aggregater med syntetisk kølemiddel.

Effektiviteten af kompressoraggregatet skal øges ved at optimere komponenterne hver for sig med fokus på den samlede effektivitet og prisstruktur. Komponenterne indbygges i en funktionsmodel, hvor præstationerne dokumenteres i henhold til EU-Ecodesign-kriterier for kompressoraggregater. Hovedkomponenterne er kompressor, drev, ejektor, gaskøler samt den elektroniske styring inklusive ventiler.

Aktiviteter
Projektet er opdelt i følgende faser:

  1. Design og kravspecifikation
  2. Komponent- og styringsoptimering
  3. Sammenbygning
  4. Laboratorietest
  5. Formidling af resultater.

Deltagere

  • Teknologisk Institut – Christian Heerup (projektleder)
  • Danfoss
  • COOP
  • Super Køl A/S.

     

Bevilligede midler
Projektet er støttet af Miljøstyrelsen via MUDP-programmet.