Få styr på mikrobiologiske risikofaktorer

Lars  Krusell

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 91.

Mikrobiologi

Få styr på mikrobiologiske risikofaktorer

Fødevarebårne sygdomsudbrud og tilbagetrækninger af den grund er fortsat en del af virkeligheden for den danske fødevareindustri. Mikroorganismer med sporadisk forekomst er typisk de mest vanskelige at håndtere. Teknologisk Instituts kursus i mikrobiologi for kvalitetsfolk klæder dig på til at dæmme op for disse sager.

Mikrobiologiske risikofaktorer som Salmonella og Campylobacter er almindeligt kendte og håndteres ofte fornuftigt i de fødevarevirksomheder, hvor de er relevante. Det er således de mere sporadisk forekommende mikroorganismer, som overrasker med deres evner og forekomst. Det er senest set med fx Listeria i en lang række produkter, Yersinia i spinat og Norovirus eller parasitter som Cryptosporidier i gulerødder.

Mere komplekst end fysiske og kemiske risikofaktorer

Forståelse og styring af fødevaremikrobiologi er ofte lidt mere komplekst end fysiske og kemiske risikofaktorer. En vurdering af mikrobiologiske risikofaktorer kræver en indgående viden om vækst, overlevelse og drab af mikroorganismer og deraf betydningen af rengøring og hygiejne til forebyggelse af fødevarebåren sygdom.

- Vi oplever, at kvalitetsfolk er lidt på udebane, når det kommer til vurdering og styring af disse risikofaktorer - det er mindre håndgribeligt end de fysiske og kemiske risikofaktorer, udtaler konsulent Lars Krusell, Teknologisk Institut.

Det er samtidigt et område, der kan have store konsekvenser for virksomhederne ved et udbrud. Der er således megen værdi i at bruge eksempler på udbrud af fødevarebåren sygdom og nye trusler til læring og forebyggelse ude i virksomhederne.

Kursus imødekommer behov for mere viden

På den baggrund tilbyder Teknologisk Institut løbende rådgivning og sparring indenfor området, hvor virksomhederne får hjælp til at vurdere de relevante risikofaktorer.

Vores meget populære kursus om fødevaremikrobiologi er rettet mod medarbejdere, der arbejder med hygiejne og mikrobiologi i fødevarevirksomheder.

- Den individuelle rådgivning er fortsat en mulighed, men fordelen ved et kursus er opnåelse af en dybere grundlæggende viden. Dermed vil virksomhederne udvikle en bedre vurdering af risikofaktorer på egen hånd og dermed blive endnu bedre til at forebygge udbrud og tilbagetrækninger, slutter Lars Krusell.

Læs mere om kurset og tilmeld dig her