Fiskeskind skal sikre miljøvenligt læder

Karin Loft Eybye

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 38.

Fiskeskind

Fiskeskind skal sikre miljøvenligt læder

Projektet er afsluttet i 2020

Fiskeskind har potentiale til at blive en miljøvenlig erstatning til traditionelt læder. Det viser et nu afsluttet projekt fra Teknologisk Institut.

 

I et 3-årigt projekt har Teknologisk Institut sammen med en lang række af samarbejdspartnere undersøgt, hvordan man kan udnytte fiskeskind fra industrien i stedet for at lade det gå til spilde. Fiskeskindslæder kan nemlig blive et mere bæredygtigt alternativ til produkter som tasker, smykker og møbler.

Den suveræne laks

I de danske havne arbejdes der årligt med mange tons fisk, men det er kun godt 40-50 procent af indholdet fra fiskene, som omdannes til fødevarer. De resterende fraktioner ender som foder til dyr.

Derfor har projektet ‘AquaLæder - Miljøvenlig og bæredygtig udnyttelse af fiskeskind’ fokuseret på, om man ikke netop kunne udnytte restproduktet fra fiskeindustrien til at lave et bæredygtigt og nordisk alternativ til læder fra køer. Det er Espersen A/S og Royal Greenland, som har leveret fiskeskind til forsøgene.

Projektet er lykkedes med at udvikle nye innovative og miljøvenlige garvemetoder, som skaber et robust læder. Tindskard ApS har med succes udviklet miljøvenlige garvemetoder udført på hellefisk, laks, aborre, havkat, torsk og røgede laks. Der er opnået meget gode resultater mht. til slid- og brudstyrker med specielt laks, som var højere, end vi kender det fra koskind.

 I projektet er der også udviklet farvemetoder, som er tilpasset nordiske arter med særlig fokus på lugt, udseende og slidstyrke.

– Jeg er rigtig godt tilfreds, med de resultater vi har opnået med projektet. Vi er lykkedes med at omdanne et affaldsprodukt til noget brugbart til gavn for miljø og virksomheder, fortæller Karin Loft Eybye, projektleder fra Teknologisk Institut.

Fiskeskind har en klar relevans

En af samarbejdspartnere på projektet har været virksomheden Leather Cuts ApS, som fra fabrikken i Viborg sælger læder og kork engros men som også tilbyder klippeservice af materialerne. På den bæredygtige produktionslinje er der fuld fokus på udnyttelsen af råvaren og virksomheden har udviklet et setup, der minimerer spild gevaldigt. På den lidt mere kommercielle side arbejder virksomheden med design og kvalitetsmøbler og det var linket fra den bæredygtige produktionslinje til det bæredygtige fiskeskind, der fik ejer Jesper Svensson til at gå med i projektet i sin tid.

– Jeg tror på, at bæredygtighed skabes over tid og ikke noget man blot kan trække ud over et produkt. Hvis man kombinerer høj kvalitet og bæredygtige råvarer med en produktion med højt udbytte og udnyttelse af råvarer, så er produktet skabt bæredygtigt og får over tid en høj afskaffelsesværdi. Der er dermed større sandsynlighed for at produktet bliver viderebearbejdet eller genanvendt - det er en gevinst for hele samfundet og bæredygtigt for alle, fortæller Jesper Svensson, direktør og ejer af Leather Cuts.  

Leather Cuts har været med til at udvikle prototyper af fiskelæderet, blandt andet puder, stole og tasker og virksomheden har opnået stort know how på, hvordan råvaren opfører sig i de forskellige produktionsfaser.

– Vi er glade for at have deltaget i projektet og vi har fået tilføjet værdifuld viden om eksempelvis, hvordan materialet egner sig på flader i forhold til traditionel læder. Det er også en smule anderledes at klippe og sy i. Derudover står vi nu med nogle spændende resultater og prototyper, som har stort potentiale. At arbejde med fiskelæderet i vores produktion her hos leather Cuts har givet os mod på at arbejde endnu mere med nye spændende råvarer, siger Jesper Svensson.

Den endelige konklusion på projektet er, at fiskelæder kan give et eksotisk eller atypisk look og har et klart potentiale og kommerciel relevans. Man skal dog fortsat arbejde med at sikre, at fiskelæderet har en god lysægthed, dvs. ikke mister sin farve over tid. En anden erfaring er, at jo større skind jo mere attraktiv er de garvede fiskeskindslæder til møbler og større genstande.

Ønsker man at høre mere eller har en god ide til brug, kan man henvende sig til én af parterne i projekterne.

Projektdeltagere

Teknologisk Institut, A. Espersen A/S, Royal Greenland, Tindskard ApS, CARLEND COPENHAGEN ApS, Leather Cuts ApS og Karen Lise Krabbe.

Projektet har fået tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrations Program, GUDP under Fødevareministeriet.