Fra kaffegrums til kompost: Cirkulær engangskop

Nicolaj  Ma

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 96.

Kaffegrums

Fra kaffegrums til kompost: Cirkulær engangskop

Et tæt samarbejde mellem startup’en Grounded og Teknologisk Institut har banet vejen for en biobaseret engangskop, der kan vende tilbage til naturen som værdifuld kompost.

 

Hver dag kasserer danskerne tusindvis af engangskopper, som oftest er lavet af konventionel plast. Grundlæggerne bag Grounded ville skabe et grønnere alternativ: en kop lavet af kaffegrums, der efter brug kunne indgå i et cirkulært system og ende som næringsrig kompost.

Men selv de bedste idéer kræver test, optimering og dokumentation, før de bliver til virkelighed. Derfor kontaktede Grounded for fire år siden Teknologisk Institut for at få sparring på både deres materialesammensætning og bionedbrydelighed.

– Det er afgørende for virksomheder med bæredygtige ambitioner at dokumentere, at deres produkter rent faktisk kan indgå i et cirkulært kredsløb. Det kræver både laboratorietest, opskalering og indsigt i værdikæden, forklarer Nicolaj Ma, ekspert i bionedbrydelighed på Teknologisk Institut.

Fra idé til virkelighed: Test, fejl og værdikædeudvikling

Samarbejdet begyndte med at afprøve forskellige industrielt fremstillede biopolymerer, som vi blandede med kaffegrums – både med og uden udvundet kaffeolie. På den måde kunne vi forstå, hvordan forskellige sammensætninger påvirkede koppen evne til at blive nedbrudt og komposteret.

Testresultaterne gav hurtigt vigtig viden:

– Vi kunne se, at tilsætning af kaffegrums faktisk accelererede nedbrydningen af koppen. Men vi opdagede også, at for meget kaffeolie i grumset gav udfordringer i selve produktionen – det gjorde materialet svært at sprøjtestøbe, fortæller Nicolaj Ma.

Det blev startskuddet til en række forsøg, hvor Teknologisk Institut hjalp Grounded med at udvikle og tilpasse ekstraktionsmetoder, så olien effektivt kunne udvindes fra kaffegrumset, inden det blev brugt til produktion af kopper.

Samtidig begyndte Grounded at opbygge deres eget “pantsystem”. Virksomheder, der leverer kaffegrums til Grounded, får kopper tilbage. Og de brugte kopper samles ind igen til videre forarbejdning eller kompostering. Det gør produktet cirkulært, både logistisk og i forhold til materialekredsløbet.

Dokumentation for grøn omstilling: Fra laboratorie til kompostbunke

Visionen krævede mere end et godt koncept: Dokumentationen skulle være i orden.
Teknologisk Institut gennemførte først laboratorieforsøg med forskellige kop-prototyper, og senere større, standardiserede kompostforsøg med de færdige kopper.

– Vi har undersøgt, hvordan kopperne nedbrydes i kompost, og hvad det betyder for næringsindholdet i den færdige kompost. For at sikre hele værdikæden arbejder vi også med at teste effekten af komposten på planters vækst. Vores opgave har været at hjælpe Grounded hele vejen fra materialetest til dokumentation af slutproduktets miljøeffekt, siger Nicolaj Ma.

Resultaterne viser, at kopperne nedbrydes effektivt, og at komposten kan bidrage positivt til plantevækst.

Sideløbende er Grounded, med Teknologisk Instituts hjælp, i fuld gang med at udvikle næste generation af bioplast fra sidestrømme som kaffeolie og mask (restprodukt fra ølproduktion). Ambitionen er, at både plastdelen og den organiske del af koppen i fremtiden skal komme fra restprodukter og altså lukke hele materialecirklen.

Perspektiv: Klar til næste skridt i den cirkulære rejse

Samarbejdet fortsætter bl.a. gennem projektet Closing Loops, hvor partnerne løbende arbejder med opskalering, afprøvning af nye bioplastkilder og forbedringer af hele den cirkulære model.

– Vi lærer hele tiden sammen med Grounded. Det er den slags partnerskaber, der for alvor kan rykke på den grønne omstilling, slutter Nicolaj Ma.

Kontakt:
Nicolaj Ma, Teknologisk Institut
[nima@teknologisk.dk]