Fra kaffegrums til værdifulde ingredienser

Simon  Hvid

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 58.

Kaffebønner

Fra kaffegrums til værdifulde ingredienser

Med den rigtige behandling kan kaffegrums upcycles til værdifulde ingredienser. Teknologisk Institut samarbejder med Kaffe Bueno om at udvinde kaffeolier fra kaffegrums og anvende dem i fx kosmetik og kosttilskud.

 

Kaffegrums er en restressource med stort potentiale. Men lige nu ender grumset på forbrændingen sammen med andet restaffald. I bedste fald bliver det omdannet til biogas, men ofte går det til spilde.

Teknologisk Institut har sammen med Kaffe Bueno arbejdet med at genanvende kaffegrums som en del af projektet INFUSE. Igennem et år har vi undersøgt, hvordan vi kan udvinde og upcycle værdifuld kaffeolie fra kaffegrums, så flere kan få glæde af kaffeoliens mange gode egenskaber. Olien kan eksempelvis bruges i kosmetik eller i kosttilskud.

Økonomisk bæredygtigt

Det vellykkede samarbejde har givet gode resultater. De to partnere har udviklet flere nye metoder til at oprense kaffeolie og udvinde ingredienser fra olien med fokus på at opnå en økonomisk bæredygtig løsning.

– Med den nye viden fra INFUSE-projektet kan vi dels ekstrahere kaffeolien bedre, raffinere den yderligere og som noget helt nyt også forarbejde olien til et pulver. Med pulveret kan kaffeolien finde endnu flere anvendelser, og fx som fødevareingrediens, siger Bianca de Lucani, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Intet skal gå til spilde

I fremtiden kan den kaffegrums, som bliver anvendt, i princippet komme alle steder fra. Til projektet INFUSE blev der anvendt kaffegrums fra kaffebutikker og caféer, men på sigt vil flere kunne aflevere deres kaffegrums.

– Vi tænker på kaffeolie som den nye arganolie. Vi fokuserer på, at kaffen ikke skal gå til spilde, og hvordan vi mest effektivt kan udvinde og bearbejde olien, så vi står tilbage med ingredienser, der har gode sundhedsmæssige egenskaber. På den måde bliver kaffe også et meget mere bæredygtigt produkt, fordi vi kan anvende mere af den, fortæller Juan Medina, direktør i Kaffe Bueno.

Upcycling til nye højværdiprodukter

For Bianca de Lucani har INFUSE været et spændende projekt med fokus på at skabe et positivt aftryk på miljøet.

– Det er interessant at undersøge, hvordan vi kan bearbejde kaffegrumset og udvikle løsninger til at genanvende det. Vi tog noget, man før bare smed væk og fandt ud af, hvordan vi kan anvende det som et højværdiprodukt, afslutter Bianca de Lucani.

Hvis du har en sidestrøm, du gerne vil udnytte, eller en god idé til genanvendelse af rester fra fødevareproduktion, så tag fat i os.

 

Projektet INFUSE er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).