Gode råd til hånddesinfektion

Helle Stendahl Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 21.

Person bruger håndsprit til at desinficere sine hænder

Gode råd til hånddesinfektion

Manglen på håndsprit får folk til at ty til alternativer, men det er vigtigt kun at bruge de produkter, der er beregnet til hånddesinfektion.

Vi oplever lige nu en stor stigning i forespørgsler om hånddesinfektion og her i blandt mange kreative forslag, der inkluderer anvendelse af rengøringsmidler, afblegningsprodukter og svampebehandlingsmidler. Eksempler fra ingredienslisten kan være: hypoklorit, aktivt chlor eller benzalkonium-chlorid. Produkterne kan have effekt i en given koncentration, men det er ikke bevist, og typisk kendes koncentrationen af det anvendte produkt ikke.

Undgå at udtørre dine hænder unødvendigt
Produkterne kan desuden udtørre huden og få den til at danne sprækker, der kan øge risikoen for smitte eller andre uønskede bivirkninger. Til hånddesinfektion bør man derfor kun anvende produkter, der er beregnet til desinfektion af hænder.

Vask dine hænder i stedet for at spritte
Teknologisk Instituts eksperter på området henviser til anvendelse af håndsprit og håndvask. Hvis du har kontakt med mange personer og  dit arbejde, så sørg for at vaske hænder når du ankommer og går fra en lokalitet. Håndvask er den bedste, simpleste og mest tilgængelige løsning. Håndsprit kan anvendes i situationer hvor håndvask ikke er muligt. 

Myndighedernes anbefalinger 
Anbefalinger fra Miljøstyrelsen kan findes på nedenstående links:

Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer udarbejdet af Central Enhed for Infektionshygiejne kan findes her:

Miljøstyrelsen vil gøre det nemmere og hurtigere at få lov til at sælge hånddesinfektion, hvis aktivstoffet er iso-propanol. Miljøstyrelsen vil frem til 30. juni 2020 give dispensation til kravene om:

  • at aktivstofleverandør skal være registreret på EU’s artikel 95-liste
  • kravet om dansk etiket på produktet

De gældende virksomheder skal stadig indsende en ansøgning til Miljøstyrelsen, men det forventes, at ansøgningerne kan behandles hurtigt med den lavest mulige gebyrsats på 2.500 kroner. Læs mere her