HP2MIX – Højtydende varmepumper med zeotrope blandinger

Jóhannes  Kristófersson

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 54.

Kølemidler

HP2MIX – Højtydende varmepumper med zeotrope blandinger

Netop nu deltager Teknologisk Institut i et projekt, hvis primære mål er at udvikle og demonstrere en højtydende varmepumpeteknologi, der anvender naturlige kølemiddelblandinger som arbejdsmedie. Projektet sigter mod en effektivitetsforbedring på op til 30 pct. i forhold til konventionelle varmepumper, samtidig med at omkostningseffektiviteten opretholdes gennem et enkelt design.

HP2MIX-projektets kerneaktiviteter er centreret om at udvikle og teste to systemer – en lille prototype og et fuldskalademonstrationsanlæg.

Prototypen vil fungere som en sandkasse for komponentudvikling og systemoptimering. Det vil blive brugt til at validere kompressorens ydeevne, optimere varmevekslerdesign og forfine kontrolstrategier, der er egnede til kølemidler med høje temperaturglid. Prototypen skal derudover bruges til at udvikle metoder til koncentrationsbestemmelse af kølemiddelblandingen under drift.

Indsigten fra prototypen vil blive integreret i designet af et 500 kW demonstrationsanlæg, som vil blive installeret og testet hos en slutbruger. Denne demonstration i fuld skala vil bidrage med værdifulde data om ydeevne, pålidelighed og integrationsudfordringer i den virkelige verden.

Projektets aktiviteter er struktureret omkring syv arbejdspakker. Disse omfatter konceptualisering, hvor teoretiske modeller vil blive udviklet, og anvendelsesmuligheder vil blive defineret; teknologivalidering, der omfatter design og test af en prototype i mindre skala samt fokuseret teknologiudvikling inden for områderne kompressorer, varmevekslere og styresystemer.

Den udvikling, der finder sted i projektet, forventes at danne grundlag for elektrificering af en væsentlig del af den industrielle procesvarme. Den foreslåede teknologi er især værdifuld for industrielle processer med store temperaturændringer på varmekilde- og varmeaftagerstrømmene. Disse grænsebetingelser findes ofte i industrier med fødevareforarbejdning, kemisk fremstilling og vand-til-vand fjernvarmesystemer.

Om projektgruppen
I projektet, der løber over tre år (start februar 2025), samarbejder Teknologisk Institut (projektleder) med en række partnere:

Projektet støttes af EUDP.