Hurtig elektrificering kan hjælpe virksomheder gennem gaskrisen

Claus Schøn Poulsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 14.

Forskere udvikler fremtidens varmepumper til industrien

Hurtig elektrificering kan hjælpe virksomheder gennem gaskrisen

Debatindlæg af Claus Schøn Poulsen, centerchef på Teknologisk Institut. Bragt på børsen.dk 24. marts 2022

Udfasningen af gas betyder, at mange virksomheder ønsker at skifte til nye energikilder nu og her. Nogle af løsningerne er allerede hyldevarer. Men ny teknologi skal opprioriteres, så vi er klar til hurtig omstilling.
 

På Teknologisk Institut strømmer det lige nu ind med henvendelser fra virksomheder, der er bekymret for, hvad et potentielt gasstop vil betyde for deres forretning. Deres typiske spørgsmål handler især om teknologierne, og hvor langt vi er fra kommercielle løsninger, der passer til deres behov.

Hvilke løsninger findes der allerede, hvor markedsmodne er teknologierne, og hvor store besparelser kan virksomhederne forvente?

Teknologier som hyldevarer

Teknologien til at erstatte naturgas inden for fjernvarme er udviklet og rulles i øjeblikket ud over landet. Og virksomhederne kan umiddelbart erstatte gaskedler eller gasmotorer med enten ren elvarme, en varmepumpe eller biomasse. Varmepumpeløsningerne på markedet er dog lige nu kun interessante, når der er tale om opvarmning ved temperaturer under 120°C.

Energitunge virksomheder mangler en løsning

Når vi kigger på at erstatte gas i de mere energitunge virksomheder, er højtemperaturvarmepumper en oplagt løsning. Varmepumperne taler både ind i den grønne omstilling og giver besparelser på energiregningen.

Men her mangler vi stadig et stykke vej i forhold til forskning og udvikling for at komme i mål med de teknologier, som virksomhederne efterspørger. Det betyder, at store virksomheder, der har modtaget brev om, at der måske bliver lukket for deres gas, kan stå med store udfordringer. De er nødt til at finde anvendelige alternativer hurtigt.

Nye teknologier klar om et par år

Lige nu er de nye teknologier kun klar på udviklingsniveau i både Danmark og EU. På Teknologisk Institut arbejder vi på flere store projekter, der skal elektrificere industrien i nær fremtid. For eksempel udvikler og demonstrerer vi industrielle højtemperaturvarmepumper, der kan nå temperaturer op til 200°C, sammen med producenter, forsyningsselskaber, slutbrugere og universiteter.

Men tidshorisonten er to til tre år, før vi kan implementere teknologierne i industrien.

Løsning: Speederen i bund

Virksomhederne har brug for en løsning nu, så derfor skal vi trykke speederen helt i bund. Det er der heldigvis politisk opbakning til, for EU-Kommissionen har meldt ud, at omstillingen skal gå hurtigt.

Allerede i år vil EU nedbringe importen af gas fra Rusland med to tredjedele. Samtidig har de skarpt fokus på udvikling af næste generation af industrielle højtemperaturvarmepumper gennem deres Horizon Europe-program. Her samarbejder forskningsverdenen og erhvervslivet fra hele EU om at udvikle nye teknologier.

Forenede kræfter løfter omstillingen

I Danmark følger vi trop. Regeringen har udtalt, at vi skal være uafhængig af russisk gas hurtigst muligt gennem højere energieffektivitet og vedvarende energi. De politiske udmeldinger sender et stærkt signal om, at vi ikke kan vente til 2030 med at indfri klimamålene.

Ved at forene kræfter og kompetencer fra forskningsverdenen og de førende teknologileverandører kan vi sætte fart på udviklingsprocessen af nye løsninger. Den grønne omstilling er nu, hvis vi skal sikre Danmarks konkurrenceevne og uafhængighed fremadrettet.