Hvad betyder partikler i indeklimaet for din sundhed?

Kristian  Vielwerth

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 07.

Logo: INDEKLIMAETS TEMADAG

Hvad betyder partikler i indeklimaet for din sundhed?

Det er et af de centrale spørgsmål, som årets udgave af INDEKLIMAETS TEMADAG på Teknologisk Institut tager op.

I år ligger temadagen senere på året end sædvanligt - faktisk kan man næsten lade dagens forplejning fra Meyers kantine gælde for en julebuffet, men ikke desto mindre har vi sammen med VELTEK og VENT-ordningen sat alle kræfter ind på at sætte et højaktuelt fagligt program, når det går løs tirsdag den 5. december i Taastrup.

Du kan se det samlede program på arrangementets hjemmeside www.teknologisk.dk/k27346.

Det er folk fra ventilationsbranchen, fra producenter af aggregater, måle- og reguleringsudstyr og fra servicevirksomheder, der arbejder med Facility Management, som ud over det faglige løft, også ser en mulighed for at møde beslutningstagere fra kommuner og regioner, fra boligselskaber, indkøbscentre, lufthavne og fra andre virksomheder med store indendørs arealer, hvor mennesker lever, færdes, bor og arbejder.

Alle har det til fælles, at et energieffektivt, sundt og komfortabelt indeklima har betydning for, at det man beskæftiger sig med, bliver opfattet som en succes.

Kristian Vielwerth fra Teknologisk Instituts Energi og Klima-division er igen i år projektleder og moderator på temadagen og har sat to af indlægsholderne stævne til en kort snak om hvad man blandt andet kan opleve, når temadagen løber af stablen den 5. december i Taastrup:

  • Karin Rosenkilde Laursen er forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og har bl.a. forsket i hvad det betyder for menneskers helbred, at blive udsat for partikler fra hhv. e-cigaretter, stearinlys og stege-os.
  • Merete Lyngbye er sektionsleder på Teknologisk Instituts center for energieffektivisering og ventilation, som i sine laboratorier understøtter industrien med demonstrationsprojekter og forsøg, der bringer den nyeste teknologi i anvendelse i praksis. De to arbejder sammen om et indlæg på temadagen, hvor der bliver sat fokus på partikler i indeklimaet.

Når vores indeklima ikke er hensigtsmæssigt, kan vi blive udfordret bl.a. i forhold til indlæring, produktivitet og helbred. siger Merete, og refererer til tidligere studier, som har eftervist hvordan høje CO2-koncentrationer i indeklimaet kan reducere menneskets kognitive kapacitet, eller med andre ord, gøre det sværere for os at koncentrere os og holde fokus på en opgave i længere tid.

Kristian Vielwerth genkender budskabet, som blandt andet blev fremlagt på INDEKLIMAETS TEMADAG for nogle år siden:

Udbredelse af viden om CO2’s betydning i indeklimaet var et væsentligt bidrag til at skabe motivation for at forfølge de gevinster, der kan opnås, ved at regulere indeklimaet ordentligt. Mange kommuner har taget udfordringen op, og gør en betydelig indsats for at regulere indeklimaet bedre i klasseværelserne rundt om på landets skoler. siger Kristian, og fortsætter: På temadagen i år går vi et skridt videre og sætter fokus på partiklernes betydning. Den største del af partikelforureningen i indeklimaet kommer faktisk fra aktiviteter vi selv foretager os - så Karin, hvad er det vi skal gøre anderledes?

Der er i hvert fald nogle helt konkrete kilder til partikelforurening i indeklimaet, som vi nu er klogere på, og som kan give anledning til overvejelser om ændret adfærd i forskellige situationer, siger Karin. Den forskning jeg arbejder med viser bl.a. hvordan visse partikelformer, ud over almindelig lokal irritation af luftvejene, også kan give DNA-skader. Forskellige kilder til partikelforurening giver forskellige former og størrelser af partikler, som så igen er forskellige i forhold til hvor skadelige de er for vores helbred.

Under temadagens indlæg har Merete og Karin også Stig Koust fra Teknologisk Instituts center for Renluftteknologi med på scenen.

Stig har igennem sit arbejde som forretningsleder af centeret arbejdet med udvikling, validering og test af mere end 100 forskellige luftrensningsløsninger og bidrager til temadagen med en status på hvad rensningsteknologi kan gøre ved forurening med partiklerne i indeklimaet.

Som arrangør af INDEKLIMAETS TEMADAG er det dejligt at opleve, at folk kommer igen. Det vidner om at vi har fat i noget centralt, med de emner vi tager op omkring indeklimaet. Måske er det at komme på INDEKLIMAETS TEMADAG lidt ligesom at gå en tur ude i den friske luft? Det kan være svært at tage beslutningen og komme afsted, men man fortryder det aldrig, - og man har det godt bagefter! siger Kristian, med et glimt i øjet, da han runder samtalen med Merete og Karin af.

Indlægget om partikler er bare ét af dagens højdepunkter.

Du kan også høre hvad resultaterne fra Realdanias Sund Bolig-projekter, som vi før har hørt om på temadagen, efterfølgende har givet anledning til.

Steffen Maagaard fra Arteliagroup fremlægger i sit indlæg en status på det ambitiøse projekt i Ørestaden, UN17 Village, hvor FN’s 17 verdensmål sammen med erfaringerne fra Sund Bolig og med reference til bæredygtighedskravene i DGNB, lægges til grund for et større boligbyggeri.

Du kan læse mere og tilmelde dig INDEKLIMAETS TEMADAG på www.teknologisk.dk/k27346.