Imødekom forbrugeres forventninger til ingredienser og kosttilskud med ny teknologi

Hanne Bjørn Nedergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 26.

MASK Fødevareteknologi

Imødekom forbrugeres forventninger til ingredienser og kosttilskud med ny teknologi

Teknologisk Institut har investeret i en ny fluid bed, der gør det muligt at ramme forbrugeres krav til naturlighed, smag, holdbarhed og sundhed via øget stabilitet og nye egenskaber til ingredienser og kosttilskud.

En stigende verdensbefolkning betyder en øget fødevareproduktion, hvilket sætter krav til udnyttelse af alle resurser. Samtidig vokser behovet for længere holdbarhed og sundere fødevarer. Fødevarevirksomheder arbejder derfor konstant med at forny produkter og produktionsprocesser.

Det kan Teknologisk Institut nu bidrage yderligere til via den seneste investering i en ny fluid bed. Den kan danne en skal rundt om partikler for at øge stabiliteten, smagsmaskere eller ændre, hvilken fødevare ingrediensen kan tilsættes. Endvidere giver fluid beden mulighed for at agglomere pulvere, så de går hurtigere i opløsning og flyder bedre i produktionen.

Ingredienser fra naturlige kilder

Bedre resurseudnyttelse og udvinding af ingredienser fra sidestrømme har skabt et fokus på udviklingen af naturlige ingredienser. Den forstærkes af forbrugeres stigende krav om naturlige løsninger. Der kan dog være en udfordring med naturlige ingredienser i forhold til stabilitet og smag. Her har fluid bed teknologien en klar fordel, idet den tillader at indkapsle ingredienserne, så de beskyttes mod fugt, oxidering, mavesyre eller lignende og samtidig kan smagsmaskeres. Dette giver muligheden for at lave resurseudnyttende og sunde fødevarer, da nye sunde ingredienser ikke længere er begrænset i brug pga. dårlig stabilitet og smag.

Specialist Hanne Bjørn Høiby fra Teknologisk Institut arbejder med den nye fluid bed. Hun ser mange spændende muligheder for industrien i at benytte det nye udstyr i samarbejdsprojekter med Teknologisk Institut:

  • Med denne teknologi er det muligt at udvikle produkter, der rammer forbrugernes krav om naturlighed, holdbarhed, smag og sundhed. Den nye fluid-bed giver bedre muligheder for vores kunder, da vi nu kan arbejde med større mængder. Dermed er processerne nemmere at skalere og kunderne får en prototype udviklet, som kan afdække, hvilke tiltag der mangler, inden processen skal indkøres i industriel skala.

Der er yderligere fordele i forhold til formen af materialet:

  • Vi kan som noget helt nyt nu også arbejde med smeltede materialer, som er noget af det helt nye inden for fluid bed indkapsling. Det giver en kortere procestid, hvilket gør processen billigere. Brugen af smeltede materialer gør også processen endnu mere skånsom, da der arbejdes ved lavere temperatur og uden at tilføje fugt. Endvidere kan man undgå syntetiske polymere, som normalt anvendes, hvis man skal opnå avancerede egenskaber som f.eks. syrestabilisering, forklarer Specialist Hanne Bjørn Høiby fra Teknologisk Institut.

Procesforbedringer

En konkurrencedygtig fødevareproduktion er en væsentlig parameter for både det hjemlige marked samt eksporten. Fluid bed teknologien kan også her spille en rolle. Teknologien kan agglomerere partikler, så de hurtigere går i opløsning og flyder bedre.  

  • Ved at forbedre partiklers opløsnings- og flydeevne kan produktionstider reduceres og eventuelle produktionsstop kan forebygges. Endelig kan det forbedre produktkvaliteten, hvis det endelig produkt er i pulverform. Med den nye fluid bed kan vi således både arbejde med produktudviklingen samt den efterfølgende procesoptimering med vores kunder, uddyber Specialist Hanne Bjørn Høiby fra Teknologisk Institut.

Disse fordele får du med fluid bed teknologien:

  • Bedre produkter
  • Mere effektiv produktion
  • Øget stabilitet af en ingrediens eller kosttilskud
  • Hurtigere opløsning af et pulver
  • Bedre flydeegenskaber af et pulver i produktionen
  • Maskering af en uønsket smag