Imødekom forbrugernes krav til bæredygtighed med insekter

Maja Krogsøe Skou

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 45.

Insekter

Imødekom forbrugernes krav til bæredygtighed med insekter

Insekter er oplagt som alternativ og velsmagende proteinkilde. Arbejder din virksomhed med bæredygtig produktudvikling, så læs med her, og bliv klogere på insekternes potentiale.


Tilbage i tiden var insekter en naturlig del af vores mad, men de forsvandt ud af vores hverdag, da vi fik andre kilder til protein. Lige nu har forbrugerne fokus på bæredygtige og klimavenlige fødevarer. Her er det værd at genbesøge insekterne.

– På Teknologisk Institut udvikler vi smagsprofiler på insekter, som kan hjælpe virksomhederne med at bestemme, hvilke insekttyper der passer i deres produkt. Vi har bl.a. hjulpet Hey Planet med at udvikle en velsmagende burger-patty baseret på buffalolarver og ærteprotein, fortæller Maja Krogsøe Skou, konsulent hos Teknologisk Institut.

Insekter giver umami

I projektet inVALUABLE har vi undersøgt, hvordan man bæredygtigt kan opdrætte insekter. Som en del af det projekt var Maja Krogsøe Skou med til at undersøge, hvordan fire konkrete insekttyper sensoriske profil ser ud. Resultatet kan vi bruge til at vurdere, hvilke produkter de forskellige insekters smagsegenskaber kan anvendes i.

Til den sensoriske test formulerede vi melorme, soldaterfluelarver og fårekyllinger til pulverform. Herefter blev pulveret vurderet af vores sensoriske panel. Ud fra panelets bedømmelser skabte vi et smagshjul for at kortlægge, hvad hvert insekt kan tilføje smagsmæssigt, og hvordan insekterne bedst kan bruges.

– Vi fandt ud af, at insekter generelt smager meget af umami. Derfor kan de tilføje umamismag til kødanaloger, der eksempelvis er lavet på ærter. Det er urealistisk at danske forbrugere vil tage godt imod hele insekter. Derfor pulveriserer vi insekterne til mel, som kan bruges i plantebøffer, pasta eller dressing. Det er en hel anden tilgang til at spise insekter, da man ikke længere sidder med en hel fårekylling i hånden, siger Maja Krogsøe Skou.

Er insekter noget for jer?

Det bliver mere og mere udbredt, at fødevarevirksomhederne inkorporerer insekter som ingrediens.

– Det skal ikke længere være en gimmick, men en del af den normale kost, afslutter Maja Krogsøe Skou.


Vil du vide mere om, hvordan du kan bruge insekter i din produktudvikling eller have udviklet et smagsprofil på en ny type insekt? Så kontakt Maja på maks@teknologisk.dk eller 72201345.