Iværksætter klar til storproduktion af produkter på overskudsråvarer

Simon  Hvid

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 58.

Reduced

Iværksætter klar til storproduktion af produkter på overskudsråvarer

Teknologisk Institut har været sparringspartner fra idé til fuldskalaproduktion for startup’en Reduced, der minimerer madspild ved at omdanne overskudsråvarer til nye produkter.

 

Der er rigeligt at være opmærksom på, når man er startup-virksomhed – især inden for fødevarer, hvor der er høje krav til sikkerhed og kvalitet. Reduced, som producerer fond på overskudsråvarer har fokus på at bidrage til en mere bæredygtig fødevareproduktion. Efter et år med fond som omdrejningspunkt vil Reduced udvide deres produktion og begynde at lave smagsforstærkere – stadig på overskudsråvarer.

– Vi havde allerede nogle idéer til at søge en Innobooster, men havde stødt hovedet mod en mur, da vi bliver kontaktet af Teknologisk Institut. I fællesskab når vi på to uger i mål med en ansøgning, der bliver godkendt af Innovationsfonden. Det var vanvittig effektivt, og det skal Teknologisk Institut have stor ros for, fortæller Emil Munck de Voss, en af stifterne bag Reduced.

Vigtigt for udviklingsprocessen

Samarbejdet om smagsforstærkerne har nu kørt siden februar 2021. Ifølge Emil Munck de Voss ligger styrken i samarbejdet i, at man får skåret ind til benet. Som iværksætter kan man have ti gode idéer, og her kan instituttet hjælpe med at sortere, i hvilke af idéerne det er interessant og muligt at arbejde videre med.

– Det er godt at have en moden videnpartner, som har skrevet ansøgninger og arbejdet med nye fødevarer mange gange før. De ved også, hvor begrænsningerne er. Det var ekstremt vigtigt for vores udviklingsproces, at der var nogen til at sige nej, siger Emil Munck de Voss.

Hjælp til fødevaresikkerhed

På Teknologisk Institut har vi desuden hjulpet Reduced med Novel Food- lovgivning, opskalering af produktionen og måske som det vigtigste, hvordan Reduced sikrer og dokumenterer, at deres produktion overholder krav til fødevaresikkerhed.

– I arbejdet med fødevarer har fødevaresikkerheden topprioritet, og det er ikke noget man bare lige kaster sig ud i. Vi har analyseret pH og vandaktivitet, for at kunne forudsige den mikrobielle sikkerhed og brugt vores HPLC til måling af biogene animer. Disse faktorer skal der være styr på for at sikre fødevaresikkerheden, fortæller Kasper Stranddorf, konsulent hos Teknologisk Institut.

– Det er mit indtryk, at det er lettere, at arbejde med et fødevareprodukt, som allerede er kommercialiseret.  Når man, som vi, gerne vil lave noget nyt, så er der viden som ikke er tilgængelig. Her har det igen været afgørende for os at samarbejde med fagfolk, som er helt nede i materien. Vi har løbende kontakt med Teknologisk Institut for at tale om tilretninger, siger Emil Munck de Voss.

Klar til storproduktion      

Reduced er nu rykket ind i en ny og større produktionshal, hvor de for alvor kan komme i gang med at opskalere deres produktion

– Nu skal det ud at leve. Alle, der arbejder med fødevareproduktion, ved, at det først er, når  maskineriet kører, og ting bliver tryktestet, at man finder ud af, om det fungerer, fortæller Emil Munck de Voss. 

Mindre madspild på agendaen

Reduced fortsætter deres samarbejde med Teknologisk Institut. Det sker blandt andet gennem projektet Power Fish, der undersøger, hvordan man opnår mindre madspild i fiskeindustrien.

– Vi glæder os til projektet. Både fordi vi gerne vil vise, at vi er en mulig aftager for fødevareindustriens overskudsråvarer, men også fordi vi har god erfaring med Teknologisk Institut. Generelt vil jeg gerne opfordre iværksættere til at tage fat i dem, hvis de har en idé, de brænder inde med. Det har været meget givende for os, afslutter Emil Munch de Voss.