Hvad er forskellen på mindmap og brainstorm?
4 min.
Når det handler om at generere og organisere idéer, er to metoder særligt populære: brainstorming og mindmapping. Begge teknikker bruges ofte inden for kreative og analytiske processer, men de har forskellige funktioner og fordele. Hvis du har svært ved at skelne mellem de to metoder eller er i tvivl om, hvornår du skal bruge hvilken, så læs videre. I denne artikel dykker vi ned i forskellene mellem brainstorming og mindmapping, deres kvaliteter, og hvordan de kan komplementere hinanden i processen med at udvikle idéer.
Har du svært ved at kende forskel på mindmapping og brainstorming? Selvom der er mange ligheder mellem brainstorming og mindmapping, så er der forskel på, hvad de hver især kan og skal. Fælles for dem er, at de begge ofte bruges i forbindelse med idegenerering og facilitering.Når du først har kendskab til de to metoder, vil du i et langt større omfang kunne få udnyttet det fulde potentiale i, hvad de hver især kan, og det er ikke alle som ved, at de to metoder faktisk kan bruges i forlængelse af hinanden.
Hvad er brainstorming?
Brainstorming er en kreativ teknik, som bruges til hurtigt at generere mange nye idéer på kort tid. Metoden er fleksibel og kan anvendes både individuelt og i gruppearbejde. Hovedformålet med en brainstorm er at frigøre kreativiteten og få nye tanker til bordet.
Når du brainstormer, er det vigtigt, at alle deltagere føler sig trygge ved at dele deres tanker, uanset hvor vilde eller urealistiske de end lyder. Idéen bag brainstorming er, at der ikke findes dårlige eller forkerte idéer, så der skal være plads til, at I tænker ud af boksen, så alle bidrager med kreative og innovative idéer uden at overtænke.
Brainstorming er særligt nyttigt i situationer, hvor du skal finde nye løsninger, udvikle innovative produkter eller navigere i en tidlig fase af en skriveproces. Når idéerne først er genereret, er næste skridt at organisere dem. Og her kommer mindmapping ind i billedet.
Hvad er et mindmap?
Mindmapping er en visuel teknik, som hjælper dig med at organisere og strukturere dine tanker og idéer. Et mindmap begynder med et centralt tema eller emne, hvorfra du tegner grene ud, som repræsenterer underemner eller relaterede idéer. Mindmaps gør det nemmere at se sammenhænge og relationer mellem forskellige idéer.
Mindmapping er mere strukturerede end brainstorming, fordi der også bruges symboler og farver til at illustrere de forskellige grene og tilhørende underemner.
Mindmapping kan anvendes i mange forskellige sammenhænge, f.eks. som værktøj når du skriver rapporter, planlægger projekter, deltager i møder eller når du skal organisere dine opgaver i løbet af dagen. Metoden gør det hurtigt og nemt for dig at skabe overblik over et givent emne, uanset om det er komplekst eller ej.
Hvordan komplementerer brainstorming og mindmapping hinanden?
Selvom brainstorming og mindmapping kan bruges separat, kan de to metoder også bruges sammen for at opnå bedre resultater. Noget af det vigtigste ved en god brainstorm er at få organiseret ideerne efterfølgende, så du sikrer dig, at I får samlet op på processen og forhåbentlig for forvandlet ideerne til nye tiltag eller løsninger. Men det kan være en udfordring at holde overblik og struktur over alle de gode tanker og idéer, og det er her, du fx kan bruge mindmapping til at strukturere og samle op på din brainstorm.
Mindmapping vil hjælpe med at organisere dine idéer og tanker, så du kan strukturere dem ud i forskellige temaer og underemner. Du kan sandsynligvis også finde en del sammenhænge og forskelligheder mellem dine idéer, som nu vil være mulige at få frem ved hjælp af mindmappet.
Hvor hovedformålet for brainstormen er at generere nye ideer og visioner, så bruges mindmappet til at organisere og visualisere ideerne, så de bliver mere håndgribelige. Du kan altså sagtens bruge metoderne uafhængigt af hinanden, men i mange situationer vil det være en fordel at bruge dem sammen og på den måde få det bedste ud af begge metoder.
Brainstorming og mindmapping er to gode værktøjer inden for idégenerering og projektplanlægning. Ved at bruge metoderne kan du optimere din kreative proces og få mest muligt ud af dine idéer.
Mens brainstorming hjælper dig med at frigøre kreativiteten og generere en masse idéer, giver mindmapping dig muligheden for at organisere og strukturere disse idéer, så de bliver mere håndgribelige og anvendelige. Når du kombinerer de to metoder, kan du skabe en effektiv og målrettet idéudviklingsproces, som kan føre til innovative løsninger på dine projekter.
Vil du vide mere?
Er du interesseret i at lære mere om idégenerering og facilitering, så tilbyder Teknologisk Institut også kurser inden for emnet: