Hvad er forskellen på mindmap og brainstorm?

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Billede af en brainstorm på en tavle.

Hvad er forskellen på mindmap og brainstorm?

4 min.

’Brainstorming’ og ’mindmapping’ er to populære metoder inden for idegenerering og facilitering, der ofte bliver forbundet med hinanden. Men hvad er forskellen egentlig, og hvornår skal du bruge den ene fremfor den anden? I denne artikel vil du blive klogere på de to metoder, deres kvaliteter, og hvordan de også kan komplementere hinanden. 

Har du svært ved at kende forskel på mindmapping og brainstorming? Selvom der er mange ligheder mellem brainstorming og mindmapping, så er der forskel på, hvad de hver især kan og skal. Fælles for dem er, at de begge ofte bruges i forbindelse med idegenerering og facilitering. 

Når du først har kendskab til de to metoder, vil du i et langt større omfang kunne få udnyttet det fulde potentiale i, hvad de hver især kan, og det er ikke alle som ved, at de to metoder faktisk kan bruges i forlængelse af hinanden 

Hvad er en brainstorm?

Brainstorm er en metode, der har til formål at genere en masse nye idéer på kort tid. Du kan både bruge metoden på egen hånd, men du kan også bruge den i samarbejde med andre fx i arbejdsteams, studiegrupper m.m. For at du kan få det optimale ud af metoden, er det vigtigt, at du og alle i gruppen deltager og ikke er bange for at sige noget ’forkert’. Under en brainstorm, skal der være plads til, at I tænker ud af boksen, så alle bidrager med kreative og innovative idéer uden at overtænke.

Du kan bruge brainstorming i flere forskellige sammenhænge fx på din uddannelse eller på dit arbejde. Det kan være, at du er i gang med at udvikle et nyt produkt, som kræver, at du tænker innovativt, eller du sidder i starten af en skriveproces og skal reflektere over, hvilken vej du vil gå.

Med brainstorm får du typisk aktiveret alle deltagere, hvilket skaber et stort engagement og åbner op for kreativitet og innovation. Derfor er brainstormen effektiv når der skal skabes en masse nytænkende idéer. Efterfølgende skal disse ideer samles og organiseres, så der kan arbejdes videre med dem. Til det findes der mange forskellige redskaber, som du kan bruge - bl.a. mindmapping!

Hvad er et mindmap?

Mindmapping er en teknik, du kan bruge, når du vil organisere dine idéer og tanker ned på et papir. I et mindmap visualiserer du fx dine eller din gruppes idéer med udgangspunkt i et bestemt hovedtema, hvor du tegner grene ud fra.

Her kan der være flere underemner, som beskriver hovedtemaet. På den måde visualiserer du dine tanker, ord eller idéer ned på et papir, hvor det er muligt at se relationer og forbindelser mellem de forskellige ord. Modsat brainstorming er mindmaps mere strukturerede, fordi der også bruges symboler og farver til at illustrere de forskellige grene og tilhørende underemner. 

Mindmaps er et godt redskab at bruge, når du skriver rapporter, deltager i møder, planlægger projekter eller sågar til dine To-do lister. Metoden gør det hurtigt og nemt for dig at skabe overblik over et givent emne, uanset om det er komplekst eller ej.


Hvordan komplementerer de hinanden?

Selvom metoderne kan bruges hver for sig, så er der mange fordele ved at bruge dem sammen. Noget af det vigtigste ved en god brainstorm er at få organiseret ideerne efterfølgende, så du sikrer dig, at I får samlet op på processen og forhåbentlig for forvandlet ideerne til nye tiltag eller løsninger. Men det kan være en udfordring at holde overblik og struktur over alle de gode tanker og idéer, og det er her, du fx kan bruge mindmapping til at strukturere og samle op på din brainstorm. 

Mindmapping vil hjælpe med at organisere dine idéer og tanker, så du kan strukturere dem ud i forskellige temaer og underemner. Du kan sandsynligvis også finde en del sammenhænge og forskelligheder mellem dine idéer, som nu vil være mulige at få frem ved hjælp af mindmappet. 

Hvor hovedformålet for brainstormen er at generere nye ideer og visioner, så bruges mindmappet til at organisere og visualisere ideerne, så de bliver mere håndgribelige. Du kan altså sagtens bruge metoderne uafhængigt af hinanden, men i mange situationer vil det være en fordel at bruge dem sammen og på den måde få det bedste ud af begge metoder. 

Vil du vide mere?

Er du interesseret i at lære mere om idégenerering og facilitering, så tilbyder Teknologisk Institut også kurser inden for emnet: