Kurser

3 dages kursus 
Læring inden for et specifikt emne

Plast – grundlæggende forståelse samt genanvendelse

Kontakt os på tlf. 7220 3000 eller skriv til  kurser@teknologisk.dk for at høre mere.

Ingen planlagte afholdelser.
DKK  18.000
ekskl. moms
Nr. 91096 P

Et kursus for dig, som arbejder med plast og polymerer i dagligdagen, og som ønsker en grundlæggende forståelse af materialet.

This course can be conducted in English on request - provided enough participants accept. Please contact Andreas Sommerfeldt for more information.

Kursets indhold

Lær at forstå plast fra en ny vinkel. Vi tager de kemiske briller på og kigger på polymerer i et nyt lys. Vi skal undersøge monomerer, polymerisationstyper og kædelængder, og vi ser på, hvilke analysemetoder der er bedst egnet til typebestemmelse.

Gennem dette kursus skaber vi forståelse af, hvorfor der overhovedet findes forskellige typer af plast, ligesom vi finder ud af, hvad der gør typerne forskellige. Vi kommer omkring definitioner relateret til plast, fx thermoset, thermoplast, chain-polymerisation, glass transition, additives m.fl.

Du får en gennemgang af de mest gængse analysemeoder, og derudover får du en rundtur i Teknologisk Instituts moderne laboratorier, der normalt ikke er offentligt tilgængelige.

Du bliver bekendt med simple betragtninger og deres 'oversættelse' til plast.

Herefter belyser vi det helt store spørgsmål: Hvorfor er plast så svær at genanvende?

Deltagerprofil

Personer, der arbejder med polymerer eller plast til daglig (fx salg eller produktion), og som har brug for en større forståelse af polymermaterialet, dets mangfoldighed af typer og dets egenskaber. Kemisk uddannelse er ikke en forudsætning, da vi starter helt fra bunden.

 

Udbytte

  • Kendskab til grundlæggende polymertyper
  • Styr på, hvad der definerer plast
  • Styr på de simpleste grundbegreber inden for polymerer
  • Indsigt i de gængse analysemetoder og tilhørende udstyr
  • Indsigt i nuværende og fremtidige genanvendelsesmetoder
  • Introduktion til nye plasttyper, herunder biobaserede

Program - kort

Dag 1
Vi gennemgår grundelementerne i forståelsen af plast. Hvad er det? Hvad består det af? Og hvorfor findes der så mange forskellige typer? Vi skal kigge dybt ned i definitionen på plast, og hvordan plast hænger sammen med en bred vifte af materialer. Herefter ser vi på egenskaber, styrker og svagheder. Vi undersøger også de tal, der normalt fremgår af et datablad. Endelig tager vi en rundtur i laboratoriet og ser på de analysemetoder, Teknologisk Insitutut bruger.

Dag 2
Vi bygger oven på gårsdagens introduktion og dykker ned i flere detaljer. Især vil vi undersøge de mere avancerede analysemetoder, og hvilke spørgsmål de hver især kan besvare om materialer. Vi slutter dagen med et caseforløb fra Teknologisk Instituts eget katalog. Hvis det ønskes, kan vi i stedet for arbejde med kursisternes egne problematikker og cases fra hverdagen.

Dag 3
Denne dag står i genanvendelsens tegn. Med begreber som monomerer, polymerisation og granulat i bagagen kan vi se nærmere på plastens genanvendelseshierarki. Her spiller ord som regrind, regranulate, biocourced og biobaset ind. Vi ser på genanvendelsesteknikker, såvel den klassiske, mekaniske genanvendelse som de nyere, kemiske genanvendelser, både de etablerede og de nært forestående.

24139
Underviser

Andreas Sommerfeldt

Underviser er Andreas Sommerfeldt, ph.d., konsulent i Teknologisk Instituts kompetencecenter for Produkt- og Materialekemi. Andreas har erfaring i polymerkemi dels fra sit ph.d.-studium, dels gennem sit virke som konsulent. Kontakt også Andreas for faglige spørgsmål.

Få ny inspiration til din kompetence­udvikling

Unikke tilbud, relevante artikler og nyt om vores kurser og uddannelser.

Indtast venligst et validt navn
Tilmelder nyhedsbrev
Tak for din tilmelding
Teknisk fejl

Der er desværre en systemfejl på nuværende tidspunkt. Du kan alternativt skrive en mail til data@teknologisk.dk