Sådan slipper du nervøsiteten ved præsentationer

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Gode råd til håndtering af nervøsitet ved præsentationer

Sådan slipper du nervøsiteten ved præsentationer

3 min.

Pulsen stiger, vejrtrækningen bliver overfladisk, hænderne ryster og stemmen knækker over. Præsentationen er velforberedt og øvet til fingerspidserne, men alligevel overdøves alle de ellers gode pointer med stammen og usikkerhed. Er det dig? Det behøver det ikke at være. Du kan blive den, der klarer præsentationer og eksaminer med ro og lethed uden at blive ramt af nervøsitet.

Når du bliver nervøs, og din vejrtrækning stiger, øges adrenalinen i kroppen, og det giver stressen lov til at overtage – og den onde cirkel starter. Med disse 3 simple teknikker kan du få kontrollen tilbage, slippe nervøsiteten og blive den, der klarer præsentationer med en rolig vejrtrækning.

3 simple vejrtrækningsøvelser til at slippe nervøsiteten:

1. Op til præsentationen

Når du forbereder dig op til din præsentation eller eksamen, er det en god idé at tænke pauser ind i din talestrøm. Markér nogle steder i dit oplæg eller tale, hvor du skal holde en lille pause. Det giver dig ro til at trække vejret dybt ind.

Øv dig i at holde vejret i få sekunder, inden du langsomt puster ud. På denne måde hjælper du din krop med at slappe af, og du fortæller indirekte dit nervesystem, at det kan forholde sig roligt.

Ved at dele din præsentation op i mindre dele bliver det mere overskueligt for dig at komme igennem den. Det bliver samtidig nemmere at følge med i dine pointer og mere behageligt for dem, der lytter til din præsentation.

 

2. Lige før præsentationen

Lige inden du skal til at holde din præsentation, er det en god idé at prøve at få nerverne under kontrol. Det kan du gøre ved at bruge din vejrtrækning på en beroligende måde. Læg din ene hånd på din mave og træk vejret dybt ind. På den måde sikrer du, at luften kommer helt ned i maven. Pust luften helt ud og vent nogle sekunder, inden du trækker vejret ind igen. Luk øjnene imens og gentag øvelsen, indtil du kun trækker vejret omkring 10 gange i minuttet.

3. Under præsentationen

Under din præsentation skal du sørge for med jævne mellemrum at holde en pause, hvor du trækker vejret dybt ind. På den måde er det sværere at komme til at tale for hurtigt, og du kommer til at fremstå mere rolig. Hvis du går i stå i din præsentation, så træk vejret inden du fortsætter. Derved bliver pausen ikke så brat. Husk på, at de der lytter til dig, kun vil synes, at det er rart, at de kan følge med og nå at tage det ind, du siger.

Vil du vide mere?

Få inspiration og motivation til dine fremtidige præsentationer, oplæg og taler.