
Selvledende medarbejdere - sådan leder du dem
3 min.
Ønsker dine medarbejdere sig større spillerum og mulighed for at påvirke deres job? Selvledelse ses af mange virksomheder som en totalløsning til at dække alle behov, men det er ikke uden udfordringer. For det kræver noget helt særligt at lede selvledelse.
Gode grunde til selvledelse
Der er tre hovedargumenter for selvledelse:
- Det første er, at vi lever i et videnssamfund, hvor den enkelte medarbejder bliver mere og mere specialiseret inden for sit fagspeciale. Det betyder også, at lederen ganske enkelt ikke længere kan følge med og være sparring for alle medarbejderes forskellige faglige kompetencer
- For det andet frigør selvledende medarbejdere mellem 10 og 40% af lederens tid, fordi de ikke længere har behov for samme mængde detailstyring
- Og for det tredje øger det medarbejdernes jobtilfredshed
Undgå faldgruberne
Selvledelse er i de fleste virksomheder en forudsætning for succes og en integreret del af ledelsesstilen. Men det betaler sig at være bevidst om, hvordan man arbejder med selvledelse.
Det vigtigste er at begynde med ledergruppen. For hvis den ikke har forstået, hvad selvledelse er, så er processen dømt til at mislykkes, inden den overhovedet kommer i gang. Der skal foretages en detaljeret forventningsafstemning i forhold til beføjelser, kompetence og ansvarsfordeling. Lederne skal også lære at afgive noget af deres hidtidige ledelsesmandat - hvilket ikke altid er helt så let. Alle ledere kan hurtigt se det forretningsmæssigt “smarte” i selvledelse, men mange har alligevel ret svært ved at slippe tøjlerne i dagligdagen. Og hvis ikke lederne afgiver noget ledelsesrum, er der ikke rum for medarbejdernes selvledelse.
Kend medarbejderne
Derudover er det vigtigt at kende medarbejdernes ressourcer, i forhold til at være selvledende. Nogle har forholdsvist let ved at påtage sig et større selvstændigt ansvar, hvorimod det for andre opleves angstprovokerende og stressende. Der er mange metoder til at afdække medarbejdernes personlige motivationsdrivere i forhold til selvledelse. Én af metoderne har de 4 grundintelligenser som udgangspunkt:
- Tænkeren (IQ)
- Føleren (EQ)
- Handleren (SQ)
- Forandreren (FQ).
Det viser sig, at det er Følerne, der har mest stress i forbindelse med implementering af selvledelse, og Handlerne, der har lettest ved at påtage sig mere ansvar.
4 gode råd til dig, der leder selvledende medarbejdere
|
Vil du vide mere?
Klik ind og læs meget mere om vores store kursusudbud herunder: