SQL Server vs. Access

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

SQL Server og Access er begge udviklet af Microsoft, og er begge relationelle databasesystemer.

SQL Server vs. Access

2 min.

SQL Server og Access er begge udviklet af Microsoft, og er begge relationelle databasesystemer. Hvilket af de to systemer du skal anvende, er ofte bestemt ud fra, hvad din virksomhed har valgt som platform. Nogle anvender begge systemer afhængig af, hvilken opgave der skal løses.

Overordnet gælder, at Access anvendes til mindre systemer/opgaver og SQL server anvendes, når der er større datamængder eller mange brugere, men også når sikkerheden er en væsentlig parameter.

Access er et populært produkt, fordi der ud over databasemotoren også er mulighed for at opbygge skærmbilleder til indtastning og visning af data. I Access er det også muligt på relativ simpel måde at definere rapporter.

SQL Server er kun en databasemotor. Så for at kunne lave skærmbilleder til indtastning og visning af data, skal denne dialog laves via et andet produkt, som fx C#, Java eller ved at udvikle en webapplikation. Men når man anskaffer SQL Server, medfølger afhængig af versionen også en række andre produkter, som anvendes til behandling af data.


Tid og omkostninger

Mens SQL Server er et meget kraftigere system end Access jf. overstående sammenligning, er der tilfælde, hvor det giver mening at bruge Access i stedet for SQL Server. En ting, der gør Access attraktiv for enkeltpersoner og små virksomheder er, at det er (relativt) enkelt at lave en database i Access.

Derudover er Access ofte allerede installeret på ens computer via Microsoft Office-pakken. Hvis du i stedet vil bruge SQL Server, er vi ude i et helt andet set-up, både prismæssigt og tidsmæssigt for at lære databasen at kende og dennes muligheder og tilpasninger, så den passer til dine behov.

Anvendes SQL Server skal der i organisationen være en medarbejder med viden om administration af en database.

Konklusion

De vigtigste fordele ved SQL Server over Access er forbedret pålidelighed, bedre ydeevne og øget skalerbarhed. Ulemper er en øget implementeringsomkostninger og et mere komplekst supportmiljø. For små arbejdsgrupper og brugere på et lokalnetværk med beskedne datakrav og uden ultrahøje pålidelighedskrav kan Access være det bedste valg.

 

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om SQL Server og Access, kan du deltage på kurser inden for database på Teknologisk Institut. Vi har et bredt udvalg af kurser inden for databaser, der går i dybden med det, du har behov for at lære, og som giver dig mulighed for certificering.