Start din mindmap-rejse

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Billede af mindmap på papir

Start din mindmap-rejse

5 min.

Har du svært ved at huske vigtige informationer under et møde eller mister du ofte overblikket, når du skriver noter? Så er mindmapping måske løsningen! Bliv klogere på, hvad mindmapping handler om, og hvordan du kan bruge værktøjet i din hverdag.

60.000 tanker i døgnet… Ja, du hørte rigtigt, så mange tanker har du faktisk hver dag. Når blot én enkelt tanke indtræffer hos dig, skaber du tusindvis af associationer. For at undgå at vigtige informationer og pointer går i glemmebogen, kan du med fordel læse med her i artiklen, hvor du får indblik i metoden mindmapping.

Organisér dine tanker ned på papiret

Helt enkelt er mindmapping en metode til at visualisere dine tankestrømme. Ved at visualisere dine tanker på ét papir, får du kontrol over dine tankestrømme på en måde, hvor du samtidig kan udforske din kreativitet.  

Grundtanken bag et mindmap er, at man former sine notater som et mønster, hvor der både skal bruges ord, symboler og farver. Her er det vigtigt, at kerneordet placeres i midten, hvorudfra der tegnes grene til de nye ord, der hører under emnet. Og sådan bliver det ved. På den måde ender du ud med et detaljeret mønster, der giver dig det nødvendige overblik. 


Hvorfor mindmapping?

Når du bruger farver på en bevidst måde, kan det gøre en stor forskel for resultatet af dit mindmap. Det skyldes, at farverne gør det langt nemmere for øjet at få et hurtigt overblik over de forskellige grene, og hvad der ligger under dem. Derfor er det også vigtigt, at du tænker over, hvordan du vil strukturere grenene, så du ikke skal bruge unødvendig tid på at genvinde overblikket. Find derfor den perfekte rækkefølge af grenene i dit mindmap.

Det kan være, du undrer dig over, hvorfor et mindmap skal udformes som et mønster med farver, symboler og korte ord, men det er der flere gode grunde til. En af dem er, at vores hjerne bedre kan håndtere billeder end tal og ord. Vores hjerne har simpelthen sværere ved at få et hurtigt overblik over en A4-side propfyldt med tekst, fremfor en A4-side med et mønster med symboler og farver, der fx karakteriserer hver enkelt kategori. 

Tegning af mindmap

Så er det tid til at implementere mindmapping, men hvor?

Det fede ved mindmapping er, at det ikke kun er i arbejdslivet, du kan tage teknikken i brug, men faktisk også i din hverdag og på dit studie. 

  • Møder

Uanset om du holder møde på arbejdspladsen eller studiet er et mindmap et effektivt redskab til at gennemgå mødets vigtige punkter. Brug mindmappet til at få overblik over dagsordenen – og del eventuelt dokumentet med mødets deltagere, så de kan bidrage til mødets succes. 

  • Notatskrivning

Tager du ofte dig selv i at forsøge at genvinde overblikket i dine flere siders lange noter efter et vigtigt møde? Så er det ganske normalt og heldigvis en udfordring, der kan løses med mindmap-metoden. Ved at undgå den traditionelle lineære notatteknik, gør du dine noter langt mere organiserede – også selvom det er komplekst indhold. 

  • Planlægning

I løbet af ugen har mange af os et stramt program med mange gøremål og opgaver at holde styr på, og du oplever sandsynligvis, at det dræner dig for energi. Ved at bruge mindmappet i din hverdag kan du genopfylde dit energibatteri. Vi anbefaler, at du enten laver mindmappet på ugens første dag eller laver det hver morgen, inden dagen for alvor går i gang. 

  • Opgaveskrivning

Du kender sandsynligvis det med at have svært ved at få sætningerne ned på papiret, når du skriver opgave? Et mindmap kan hjælpe dig med at idégenere, få overblik over indholdet og gennemskue opgavens fokus, så du får nemmere ved at skrive teksten – både individuelt og i grupper.

  • Præsentationer

Det kan være, at du er nervøs for at gå i sort eller glemme vigtige pointer, når du skal lave en præsentation foran andre? Eller måske har du tendens til at læse op fra dine talepapirer? Med mindmappet kan du komme ud over det, fordi der bruges symboler, stikord og farver, som hjernen hurtig og nemt kan indlæse.

Vil du vide mere?

Bliv inspireret til, hvordan du tager kontrol over din egen personlige effektivitet i hverdagen og arbejdslivet. Teknologisk Institut tilbyder en række kurser i Personlig effektivitet, og du kan se et udpluk af disse her: