Kurser

2 dages kursus 
Læring inden for et specifikt emne

Vævskulturteknik - et værktøj til planteforædling og dyrkning

Kontakt os på tlf. 7220 3000 eller skriv til  kurser@teknologisk.dk for at høre mere.

Ingen planlagte afholdelser.
Uden omkostninger
Nr. 90854 P
4,4
Fremragende
8 anmeldelser
Arrangementer på Teknologisk Institut bliver evalueret af deltagerne. Stjernerne angiver deltagernes gennemsnitlige tilfredshed inden for de sidste 5 år.

Øg din forståelse for vævskulturteknikker, grundprincipperne i dyrkning af planter i vævskultur og optimer dit arbejde i laboratoriet, især arbejdsprocesser som optimering af protokoller, arbejdsrutiner og sterilt arbejde.

På kurset vil du på første kursusdag lære om vævskulturteknikker med f.eks. plantefysiologi, medium tilberedelse og sterilt arbejde. Anden kursusdag handler om planteforædlingsmetoder før og efter befrugtning bl.a. anther culture, embryo rescue, haploiden culture og double haploiden culture. Kursisterne får mulighed for selv at arbejde i laboratorium med forskellige vævskulturteknikker og dermed anvende den lærte viden i praksis.
 
En erfaren dansk vævskulturekspert vil dele ud af sine egne erfaringer om anvendelsen af vævskulturteknikker i dagligdagen.
 
Kurset består af forelæsninger, praktiske øvelser i laboratorium og diskussioner af vævskulturteknikker både som dyrknings- og planteforædlingsmetode med udgangspunkt i deltagernes egne plantearter.

Udbytte

  • Grundlæggende viden om plantefysiologi og hormoner
  • Oversigt over vævskulturdyrkningsteknikker
  • Forståelse af vævskulturteknikker som planteforædlingsmetoder
  • Hvordan man bruger vævskultur til sygdomsfri plantemateriale
  • Praktiske erfaringer i at dyrke og forædle planter i vævskultur

Program

 
 
Dag 1
8:30 Netværk og registrering
9:00 Plantefysiologi og vævskultur
10:00 Kaffepause
10:15 Dyrkningsmedium: fremstilling, sterilisering og udstyr
11:30 Frokost
12:15 Arbejde under sterile forhold - hvorfor og hvordan? Sterilisering af plantemateriale og udstyr. Plantevækst og udvikling i vævskultur. Forskellige metoder til at tage stiklinger
14:00 Foredrag 1: Endophytes: Hidden world in sterile in vitro culture
14:45 Kaffepause
15:00 Praktisk arbejde i laboratorium opdelt i mindre grupper. 1: Arbejde under sterile forhold inkl. overflade sterilisering 2: Fremstilling af medium 17:00 Refleksion over de gennemførte øvelser og tid til spørgsmål
17:15 Aftensmad og netværk
18:15 Foredrag 2: Automatiseret vævskultur produktion i stor skala

Dag 2
8:30 Større skala micropropagation og produktion af sygdomsfri planter
10:00 Kaffepause
10:15 Flowerbiology, embryo culture, embryo rescue, isolation of seeds, haploids, gynogenesis, androgenesis
11:30 Frokost
12:15 Flere forædlingsmetoder - kalluskultur, cellekultur, protoplastkultur
13:45 Foredrag 3: Vandplanter (tropica)
14:30 Kaffepause
14:45 Praktisk arbejde i laboratorium opdelt i mindre grupper 1: Antherkultur, embryo rescue øvelse 2: Meristemkultur
17:00 Refleksion over de gennemførte øvelser og tid til spørgsmål
17:15 Afslutning, kursus evaluering og kaffe

Anmeldelser af Vævskulturteknik - et værktøj til planteforædling og dyrkning

4,4
 
Fremragende Baseret på 8 anmeldelser
Arrangementer på Teknologisk Institut bliver evalueret af deltagerne. Stjernerne angiver deltagernes gennemsnitlige tilfredshed inden for de sidste 5 år.
Fremragende
Meget godt
Godt
Mindre godt
Ikke godt

Sprog

Engelsk og dansk
 

Tid og sted

Kurset afholdes den 2. - 3. maj 2022 hos Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup og er inkl. forplejning. Overnatning sørger deltagerne selv for.
 
Kurset er udarbejdet i samarbejde med Den grønne konsulenttjeneste.
 
PRIS FØLGER SNAREST.

25656
25735
Underviser

Alice Zwart

4.63/5 (8 evalueringer) 
Baseret på alle evalueringer af underviseren fra de seneste 5 år.

Alice Zwart er uddannet MS.c. Hort fra Wageningen Universitet i Holland. Hun er ekspert i vævskultur og har 30 års erfaring med at udvikle vævskulturprotokoller til dyrkning og planteforædling. Hun arbejder for planteforædlings- og planteproducerende firmaer i Nederlandene.

Underviser

Anna-Catharina Röper

Anna-Catharina Röper er uddannet Ph.D. Hort fra Københavns Universitet. Hun er specialist i en række forskellige forædlingsteknikker og bruger vævskulturteknikker både til dyrkning og planteforædling til daglig. Hun er ansvarlig for det Bioteknologiske Laboratorium ved Teknologisk Institut.

Underviser

Troels Andersen

Troels Andersen har en Ph.D. i ferskvandsplanters økologi og fysiology fra Syddansk Universitet og er udviklingschef hos Tropica Aquarium Plants. Her arbejder han med planter og gødningsprodukter – udvikling, produktion, processer, branding og marketing.

Underviser

Imke Hutter

Imke Hutter er biolog med 28 års erfaring indenfor planteteknologi. Udviklingschef hos Pflanzenkultur i Tyskland og arbejder med medicinske planter, høj-værdi træ, fiberplante og prydplanter. Fokus ligger på undersøgelser af endophyten med positive effekter for plantevækst. Virksomheden producerer biostimulanter for bæredygtig planteproduktion.

Underviser

Ulrika Egertsdotter

Ulrika Egertsdotter is currently a Senior advisor at the Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) in Umeå, Sweden, and Principal research scientist at Renewable Bioproducts Institute, Georgia Institute of Technology (GT), Atlanta, GA. Studied fundamental aspects of embryogenesis in conifers as an associate professor at Virginia tech, US, and a professor at SLU.