Vigtigheden af netværk, og hvordan du bruger det

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Kaffemøde og netværk

Vigtigheden af netværk, og hvordan du bruger det

7 min.

Dit netværk kan være rigtig vigtigt – ja, ligefrem afgørende, hvis du vil gøre dig håb om at lande drømmejobbet. I dag finder mange arbejdsgivere nemlig den rette kandidat gennem deres netværk. Men hvordan gør du så bedst muligt brug af dit netværk? Læs med her, og få en guide til hvordan du bruger dit netværk til at finde dit næste job.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad du gerne vil med din karriere. Hvis du ikke er helt skarp på, hvad du vil, og hvad du søger, er det svært at få den ønskede hjælp. Overvej derfor bl.a. følgende:

  • Hvad er du god til?
  • Hvad kan du lide at arbejde med?
  • Hvilke arbejdsopgaver trives du med?
  • Hvilke brancher vil du gerne arbejde i?
  • Hvilket arbejdsmiljø trives du i? (Konkurrencepræget miljø, højt tempo, selvstændigt mv.)
  • Hvilke virksomheder vil du gerne arbejde for?

Opdater din LinkedIn (og andre sociale medier)

LinkedIn er dit professionelle ansigt udadtil. Det er derfor vigtigt, at din profil sender de rigtige signaler. Når du søger job, vil du helt sikkert blive googlet af potentielle arbejdsgivere, og her kommer LinkedIn op som noget at det første. Se derfor på, om der er overensstemmelse med det, din profil signalerer, og det du gerne vil opnå? Du kan også tilmelde dig relevante grupper på LinkedIn og deltage i debatterne – på den måde er du med til at profilere dig selv, du udvider dit netværk, og du kan følge med i, hvad der sker af nye initiativer inden for dit felt.

NB: Uanset om du er jobsøgende eller ej, bør din LinkedIn-profil dog altid være opdateret. Det er nemlig ikke kun fremtidige arbejdsgivere, der har adgang til din profil, men også nuværende samarbejdspartnere og forretningsforbindelser, du skal fremstå kompetent og professionel overfor.

Gør dig synlig for rekrutteringskonsulenter

Det er derfor vigtigt, at du skriver dine kernekompetencer ind i afsnittet ’Om’, som er noget af det øverste på din LinkedIn. Skriv også gerne de ord eller fagudtryk du vil søges frem på af rekrutteringskonsulenterne. Det kan derfor være en rigtig god idé at lave tags i dit afsnit om dig som du kan søges frem på. 

Analyser dit netværk

Når du ved, hvad du vil, kan du bedre finde de personer og virksomheder, der er relevante for dig at tale med. Det kan f.eks. være forhenværende studiekammerater, tidligere arbejdskolleger, tætte private relationer, perifere bekendtskaber mv. Ofte er folk slet ikke opmærksomme på, hvilke ressourcer og kompetencer deres netværk egentligt repræsenterer. Identificer derfor hvad de enkelte relationer i dit netværk kan give af viden, adgang til nye relationer eller sparring.

NB: Det er begrænset, hvor meget ny viden du kan få ved altid at tale med mennesker, der ligner dig selv. Derfor skal du arbejde aktivt for, at dit netværk bliver så varieret som muligt.

grafik

Forberedelse (inden du aktiverer dit netværk)

Inden du aktiverer dit netværk, er det vigtigt, at du forbereder dig! Gør det derfor klart, hvad du vil opnå, og hvordan du vil fremstille dig selv. Tænk over din fremtoning og udstråling. Det kan både være ift. påklædning, men også en mental forberedelse. Det kan være en fordel at starte ud med et netværksmøde med en ven, så du lige kan prøve din teknik og udstråling af, og få finpudset din ”elevatortale”.

Aktiver dit netværk

Nu er det tid til at kontakte de relevante mennesker i dit netværk. De fleste mennesker bliver smigret, når du henvender dig til netop dem for gode råd, sparring, jobåbninger og karrieremuligheder. Disse møder kaldes også for kaffemøder og kan afholdes både med personer, som du kender, men de er også en god måde, at udvide sit netværk på med folk du ikke kender på forhånd. Man kan eksempelvis række ud til relevante personer gennem LinkedIn, og spørge om de vil tage et kaffemøde.

Forbliv aktiv - også når du er i job

Mange begår den fejl, at de kun er aktive på LinkedIn når de er jobsøgende. Det er vigtigt at holde sig aktivt i sit netværk, så du forbliver i dit netværks bevidsthed. Så hvis eller når du står en i situation, hvor du leder efter job, er du allerede et step foran, fordi du er aktiv i dit netværk.


Plej dit netværk

Hvis du vil gøre dig forhåbninger om at bruge dit netværk, er det også vigtigt, at du beriger dit netværk. På sociale medier som LinkedIn, kan du f.eks. både like, dele og tagge dine egne forbindelser i opslag. Du kan også berige dit netværk med f.eks. spændende artikler, events og jobs du ved vil kunne skabe interesse og indsigt. Så del gerne brugbart og relevant indhold med dit netværk. Du har også mulighed for at lave et spændende blogindlæg.

Den stærke netværksrelation er nemlig gensidig. Derfor skal du forsøge at sikre dig en balance mellem, hvor meget du giver, og hvor meget du får igen. Husk derfor at holde dit netværket ved lige – også når du ikke står overfor et jobskifte – ved at bidrage og hjælpe hvor du kan – måske får du brug for hjælp fra netværket (igen) en dag.

Derudover er dit netværk også et særdeles betydningsfuldt værktøj, når du er i job, og f.eks. har brug for sparring på udfordringer inden for dit felt.

Vil du vide mere? 

Teknologisk Institut tilbyder over 1000 forskellige kurser indenfor bl.a. IT, projektledelse, personlig udvikling og ledelse. Se det store kursusudvalg her, eller ring til os på 70 20 30 00, så vi kan vejlede dig i den rigtige retning.