Bestemmelse af brydningsindeks - sammenligning af glas med mistænkt kilde

Solveig Røgild Madsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 03.

Forskellige typer glas-fragmenter til undersøgelse for brydningsindeks

Bestemmelse af brydningsindeks - sammenligning af glas med mistænkt kilde

På Teknologisk Institut tilbyder vi måling af brydningsindeks af primært glasprøver. Glas-fragmenter fra forskellige kilder vil ofte have forskellige brydningsindeks ligesom de vil kunne adskille sig fra hinanden ved grundstofsammensætningen. Ved at kombinere grundstof-sammensætningen og brydningsindekset, bliver sammenligninger af glas-fragmenter med mulige kilder endnu mere præcis.

Metode for bestemmelse af brydningsindeks

Brydningsindeks bestemmes ved olie-nedsænknings-metoden på et GRIM3-instrument. Ved metoden knuses et lille glasstykke i silikone-olie og ved nøjagtig temperatur-variation fastslås den temperatur hvorved silikoneoliens brydningsindeks matcher glassets. Brydningsindeks i intervallet 1.465-1.556 kan bestemmes med en usikkerhed på <0.0001.

Anvendelsesområde

Dette område omfatter de fleste glas-typer anvendt til f.eks. vinduesglas, opbevaringsglas, brilleglas, hærdet glas, osv. Desuden kan brydningsindeks bestemmes for andre transparente og homogene materialer, f.eks. PMMA, PE, PP, PVC og akryl. Metoden er særlig velegnet til sammenligning af et glas-fragment med referencematerialer (mistænkte kilder).

Hvis du har spørgsmål til analysen, kontakt venligst seniorspecialist Solveig Røgild Madsen på 7220 3203 eller srm@teknologisk.dk