Genbrug af tegl
Mur- og tagsten af tegl har en lang levetid - ofte længere end den bygning, de er indmuret i. Ved at genbruge tegl kan du både reducere bygningens CO2-aftryk og tilføje et udtryk og en historie, som ikke kan opnås med nye byggematerialer.
Kvalitetsmæssigt kan meget brugt tegl konkurrere med nyt. Når materialerne bliver anvendt korrekt, kan en bygning med genbrugt tegl have samme holdbarhed som en bygning med nyt.
Der er dog sket en udvikling både i teglproduktionen og i byggeriet, som er vigtig at være opmærksom på i forbindelse med genbrug. For eksempel er kvaliteten af især mursten produceret før ca. 1960 varierende pga. brændingsprocessen, ligesom saltkoncentrationer i dele af murværket kan give alvorlige problemer med mørtlens hærdning og holdbarhed, hvis murstenen genbruges.
Samtidig stiller moderne byggeri nye krav til byggematerialerne, og derfor anbefaler Teknologisk Institut at tage en specialist med på råd for at afgøre, om f.eks. selektiv nedrivning og genbrug af mursten tagsten er en god investering.
Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?
På Teknologisk Institut har vi over 75 års erfaring med murværk og tegltyper, og vi kan rådgive om hele processen fra nedrivning af murværk til opmuring med gamle mursten.
Analyser foretages på prøver fremsendt til laboratoriet samt på prøver udtaget under opgave i forbindelse med vurdering af selektiv nedrivning.
Typiske prøvninger i forbindelse med vurdering af genbrugspotentiale
- Vurdering af tilstedeværelse af salte
- Frostfasthed
- Makroskopisk vurdering af struktur og eventuelle skader
Ud fra disse analyser laves en vurdering af restlevetiden.
Du er velkommen til at ringe for yderligere information, priser eller en snak om mulighederne for at udføre andre analyser end de ovenfor nævnte eller for lignende tests på andre materialer.