MikroCT: 3D skanning og materialeanalyse

Søren Bastholm Vendelbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 24.

MikroCT: 3D skanning og materialeanalyse

MikroCT-scanning

CT-skanning er en ikke-destruktiv analyseteknik, der med computerkraft laver en 3D-model ud af røntgenbilleder taget ved forskellige vinkler. Dette er illustreret på figur 1 hvor en lille plastmus er blevet skannet.

Dette billede viser en plastmus, som bruges til eksempel på CT-skanning. Musen er en del af en række skanningsbilleder brugt til dokumentet 35401. Billedet viser en plastmus, der er brugt til skanningseksempel. Billedet er del af en serie i dokumentet 35401.

Figur 1: Procesforløbet ved en mikroCT-skanning. Øverst til venstre ses det fysiske emne, og til højre ses røntgenbillederne taget ved forskellige vinkler

Billedet viser de rekonstruerede data fra et røntgenbillede af en plastmus. Billedet er del af en serie i dokumentet 35401. Billedet viser den overflademodel af plastmusen udfra de rekonstruerede data fra røntgenbilledet. Billedet er del af en serie i dokumentet 35401.

Figur 2:  Her ses øverst de rekonstruerede data fra røntgenbilledet og til nederst ses en overflademodel af emnet.

Et CT-skan giver information om et emnes ydre og indre, uden at ødelægge det. Dette kan bruges til kvalitetskontrol eller general fejlfinding af produkter eller materialer. Hos Plast og Emballage bruger vi typisk CT-skan sammen med vores andre teknikker f.eks. FTIR og visuel inspektion til at give et fuldt overblik af en problemstilling.


Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Skanning og analyse som del af fejlfinding
  • Undersøgelser for fremmedlegemer og lufthuller
  • Fordeling af partikler og fibre fra fyldstoffer