Plasmabehandling af overflader

Yukihiro  Kusano

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 34.

Plasmabehandling af overflader

Med plasmabehandling optimerer vi overfladeegenskaberne på jeres plastmateriale – uanset hvor i udviklings- eller produktionsprocessen I er. 

Mange plastmaterialer er kemisk inerte. Den lave overfladespænding gør dem ikke-modtagelige for binding med trykfarver, coatings, klæbemidler etc. Hos Center for Plast og Emballage anvender vi plasmateknologien til at rense, aktivere, ætse eller på anden måde ændre den kemiske overfladekarakter af plast. Vi bruger teknologien til at ændre overfladespændingen og dermed befugtningsevnen af plastmaterialer. Det giver en bred vifte af anvendelsesmuligheder, bl.a.:

  • Aktivering af overfladen på sprøjtestøbte plastdele (fx legetøj), så trykfarver får længere holdbarhed
  • Forbehandling af overfladen på plastdele, så limsamlinger får større styrke (fx i høreapparater)
  • Aktivering af overflader, så hydrofile coatings får bedre hæfteevne (fx bandager belagt med hydrogeler til sårbehandling)

Der er mange fordele ved plasmabehandling. Sammenlignet med coronabehandling giver plasma større fleksibilitet i forhold til de efterfølgende procestrin, da effekten af behandlingen holder længere. Teknologien giver mulighed for at behandle komplekse geometrier såsom greb og knapper, der skal forberedes til maling. Derudover sikres stor reproducerbarhed, da processen foregår i et lukket kammer med fuld kontrol over procesparametrene. Plasmabehandling foregår omkring stuetemperatur, og behandlingen er derfor skånsom ved emnet.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

Hos Center for Plast og Emballage hjælper vi med at udvikle, tilpasse og indkøre jeres produktionsproces, så I finder frem til den bedste fremstillingsmetode. Vi tilbyder desuden industriel produktion i mindre skala.

  • Vi karakteriserer overfladers befugtningsegenskaber via måling af overfladeenergi
  • Vi rådgiver om behandlingsniveauer og testmetoder
  • Vi demonstrerer og verificerer effekten på emnet
  • Vi vurderer overfladespænding og vedhæftning på behandlede overflader
  • Vi procesudvikler specifikke plasmabehandlinger for at finde frem til det bedste resultat
  • Vi plasmabehandler prøveemner på op til ca. 250 x 250 x 200 mm. Processen tager kun få minutter, og vi håndterer seriestørrelser på op til 1.000 stk.