Ny energidrik udnytter restressourcer og indeholder bæredygtigt protein

Simon  Hvid

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 58.

Græshoppe

Ny energidrik udnytter restressourcer og indeholder bæredygtigt protein

Teknologisk Institut hjælper to start-ups med at udvikle en bæredygtig og økologisk energidrik, hvori der indgår en novel food.

 

Siden foråret 2021 har vi på Teknologisk Institut hjulpet virksomhederne Syngja og Mørk Kaffe med at udvikle en bæredygtig og økologisk energidrik. De to funktionelle ingredienser i drikken er fårekylling med et højt indhold af B12-vitamin og cascara, der er det bær, som kaffebønner ligger inde i.

– Cascarabærret indeholder koffein, som vi gerne vil bruge i drikken. Derfor kigger vi på, hvordan vi kan trække koffeinen ud af bærret. Cascara er en novel food. Det betyder, at vi også skal forstå en ny ingrediens, hvordan smagsnuancerne spiller ind i en energidrik, og hvad det betyder for konsistensen på produktet, fortæller Simon Hvid, konsulent hos Teknologisk Institut.

Fordi cascara hører ind under novel foods, som først skal godkendes, arbejder Syngja og Mørk Kaffe i øjeblikket med at udvikle flere forskellige recepter. Den ene bliver lavet med koffein fra cascara, mens den anden indeholder koffein fra koldbrygget kaffe.

Novel food kan sikre bæredygtighed

Samarbejdet mellem Syngja og Mørk Kaffe startede, da Mørk Kaffe begyndte at sælge Syngjas produkter i deres café. Sammen kom de på idéen med at blande fårekylling, som er Syngjas specialitet, og kaffen fra Mørk Kaffe.

– I dag bliver cascarabærret smidt tilbage på marken. Med vores projekt vil vi skabe et marked for cascara, så bønderne kan sælge bærrene i stedet for, at de går til spilde, fortæller Jakob Rukov fra Syngja.

Kompetencer hos Teknologisk Institut

Det er anden gang, at Syngja og Mørk Kaffe ansøger om at køre en Innobooster på energidrikken med fårekylling og cascara. I første runde fik de to virksomheder god feedback fra Innovationsfonden, som de tog med videre til Teknologisk Institut.

– Vi har budt ind med viden om receptudvikling, ekstraktionsmetoder, stabilisatorer og novel food-lovgivning. Til foråret skal vi kigge på holdbarheden, siger Simon Hvid.

Fårekylling som råvare

Det er heller ikke første gang, at Teknologisk Institut og Syngja samarbejder. Tilbage i 2019 samarbejdede vi om at udvikle Syngjas insektjuice.

– Insekter vinder indpas på grund af deres høje indhold af protein og høje indhold af mikronæringsstoffer som fx vitamin B12. Samtidig er de seksbenede et bæredygtigt alternativ til kød, bl.a. fordi vi kan opdrætte dem i vertikale anlæg, der kræver meget lidt plads, siger Simon Hvid.

Klar til testproduktion

I øjeblikket venter de to samarbejdspartnere på en EU godkendelse, som de forventer, at der kommer svar på inden for projektperioden, der løber indtil juli i år. Det næste skridt for Syngja og Mørk Kaffe er at få udvalgt de mest lovende recepter og undersøge næringsindholdet og holdbarheden på dem.

– Teknologisk Institut holder øjnene på bolden. Der er ikke et andet projekt, som de lige pludselig synes er sjovere eller mere vigtigt. Vi bad eksempelvis om, at de løsninger, vi skulle bruge, er clean label, og så kan man også regne med, at de bliver det, siger Jakob Rukov.

Har du brug for hjælp til novel food-lovgivning eller receptoptimering, så tag fat i os på Teknologisk Institut.