Ny klimavenlig cement fremstilles af slagge og aske

Claus  Pade

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 83.

Ny klimavenlig cement fremstilles af slagge og aske

Betoncentret på Teknologisk Institut udvikler en ny, grøn cementtype baseret på genbrug af slagge og aske fra forbrændingsanlæg.  Resultatet skal bruges til GAIAboard, som er en ny type byggeplader med store klimafordele.
 

Udvikling af en klimavenlig cement, der er fremstillet af restprodukter, skal føre til en ny type byggeplade, som er både klimavenlig, vejrbestandig, let at arbejde med og billigere end traditionelle plader.

Betoncentret på Teknologisk Institut er i fuld gang med at udvikle det optimale bindemiddel i samarbejde Honeycore AB, Smith Innovation og byggevirksomheden Georg Berg A/S. Det sker i et F&U-projekt med støtte fra det europæiske udviklingsprogram Eurostars.

Den nye plade hedder GAIAboard, og den kan anvendes både som vind- eller facadeplade, til vådrum og til skillevægge.

Teamleder Claus Pade fra Betoncentret lægger ikke skjul på, at projektet er ambitiøst.

»Vi kan se et stort potentiale i nye cementtyper. Vores første opgave er derfor gennem forsøg at indsnævre de mange muligheder, der findes, til nogle få cementopskrifter, vi kan arbejde videre med«, siger han.

Udviklingsprojektet ligger i forlængelse af, at Betoncentret i en årrække har arbejdet med at udvikle grønne betoner med et mindre CO2-bidrag. Det skyldes, at fremstilling af cement har et stort CO2-bidrag. Samtidig efterspørger bygherre og arkitekter i stigende grad byggeprodukter af høj kvalitet og med en dokumenteret grøn profil.

Betoncentret på Teknologisk Institut har fremstillet og testet en række grønne cementer baseret på aske og slagge for at finde den rigtige løsning til GAIAboard. 

GAIAboard er fremstillet af såkaldt geopolymer-cement, der kan erstatte bindemidler som cement og gips. Det nye bindemiddel fremstilles primært ved brug af restprodukter som aske eller slagge fra fx kraftværker ved hjælp af en kemisk aktivering med alkali. Deraf navnet GAIAboard, som står for Green Alkali Activated Cement Board.

Det nye bindemiddel forventes at have store klimamæssige fordele, fordi det fremstilles af restprodukter. Således er målet at halvere CO2-udslippet ved den samlede produktion i forhold til andre uorganiske byggeplader. Også energimæssigt er der fordele – GAIAboard forventes at kunne fremstilles med 30 procent mindre energi end andre, uorganiske byggeplader.

På grund af de uorganiske materialer kan GAIAboard tåle fugt, og de fiberarmerede plader er samtidigt modstandsdygtige over for skimmelsvamp, der plager flere og flere byggerier.

Desuden er der praktisk fordele på byggepladsen ved at anvende GAIAboard. En væsentlig del af udviklingsprojektet er rettet mod at sikre, at de nye plader bliver nemme af skære, bearbejde og håndtere. Hertil kommer, at en stor interviewundersøgelse blandt både byggefolk og arkitekter giver input til, hvilke krav og ønsker de kommende brugere har til projektet – som fx pladeformater og tykkelser.

For at være helt sikkert bliver de nye plader både anvendt i en mock-up af et byggeri under realistiske omstændigheder og i et pilotbyggeri. Desuden bliver pladerne testet for alle væsentlig egenskaber – samt for bæredygtigheden, således at der kan opnås både tekniske og grønne certificeringer.

I forbindelse med grøn certificering har projektdeltagerne fokus på den nye europæiske serie af standarder for bæredygtige byggeprodukter.

Eurostars under EUREKA-programmet støtter udviklingen af GAIAboard med 4,5 mio. kroner for en treårs periode. Projektet afsluttes i foråret 2014.

Yderligere oplysninger kan fås hos:
Claus Pade, teamleder, Beton, Teknologisk Institut, 72 20 21 83, cpa@teknologisk.dk
Jacob Ursing, CEO, Honeycore AB, 20 14 03 23, ju@honeycore.se
Christian Berg, direktør, Georg Berg, 20 10 32 12, cb@gbas.dk
Christian Niepoort, Smith Innovation, 29 60 91 71, cn@smithinnovation.dk