Ny sensorteknologi forbedrer indeklimaet på skoler og institutioner

Casper Laur Byg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 29.

Klasseværelse med pige

Ny sensorteknologi forbedrer indeklimaet på skoler og institutioner

I et projekt støttet af Realdania har Teknologisk Institut og Airmaster videreudviklet et ventilationsanlæg, så det kan fjerne dårlig lugt og sundhedsskadelig kemi fra flygtige stoffer.

Indeklima udfordret af flygtige gasser

Det er et velkendt problem, at indeklimaet i alt for mange skoler ikke er tilfredsstillende. Et af bidragene til det dårlige indeklima er flygtige stoffer, også kaldet VOC’er (volatile organic compounds).  

Flygtige stoffer har mange kilder. De kan komme fra madvarer, byggematerialer, møbler og rengøringsmidler, ligesom vi mennesker også producerer flygtige stoffer, for eksempel i udåndingsluften.

Behov for nye ventilationsløsninger

VOC’erne har indflydelse ikke bare på oplevelsen af indeklimaet, men også på kvaliteten af det. Derfor er der også gode sundhedsmæssige grunde til at udvikle ventilationsløsninger, der reagerer på tilstedeværelsen af flygtige stoffer i indemiljøet.

Projekt med fokus på skoler

I den forbindelse har Teknologisk Institut sammen med Airmaster udført et projekt med støtte fra RealDania og fondens kampagne om forbedret indeklima på skoler. I projektet er Airmasters decentrale ventilationsanlæg videreudviklet med en ny og optimeret behovsstyring, der er baseret på ny sensorteknologi.

”Markedet for VOC-sensorer har udviklet sig meget i de senere år. Det betyder, at man kan få fornuftige sensorer til under 100 kr., så det er ikke nødvendigvis særlig dyrt at optimere et eksisterende ventilationsanlæg. Til gengæld kræver det kemisk indsigt i både VOC’er og sensorteknologi at identificere de rette løsninger, ” fortæller Casper Laur Byg, der er specialist i luft- og sensorteknologi hos Teknologisk Institut.

Luftmåling og test på skole i Tranbjerg

Casper Laur Byg og hans team har i projektet bidraget med opdateret viden om de nyeste sensorteknologier på området. Der er i projektet blevet udvalgt og anvendt moderne VOC-sensorer, som med meget høj følsomhed kan sige noget om den kemiske sammensætning i indemiljøet.

Teknologisk Institut har på en skole i Tranbjerg syd for Aarhus brugt avanceret referenceudstyr til at måle indeklimaet direkte i lokalerne. Det har betydet, at Airmaster har fået bekræftet, at deres sensorer kan måle de forstyrrende gasser, og at deres ventilationsanlæg også kan fjerne dem.

”En mindre virksomhed som os ligger selvsagt ikke inde med samme laboratorieudstyr og forskningsviden som en stor vidensinstitution. Samarbejdet med Teknologisk Institut har banet vejen for en grundig kalibrering af sensoren og dokumentation for målinger, hvilket vi ikke havde muligheden for selv,” fortæller Erik Bjørn, CTO hos Airmaster.

Projektet er støttet af Realdania og udført i samarbejde med ventilationsvirksomheden Airmaster.

Få hjælp til at forbedre indeklimaet

Har du brug for hjælp til at forstå og forbedre indeklimaet på din skole, plejehjem, institution, er du velkommen til at kontakte os.