Nye tal på kommunens virksomheder

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Statistikservice. I strategi og planlægning er tal uvurderlige. Danmarks Statistik leverer databank, månedsstatistikker og årbøger. Men ofte passer svaret ikke helt til spørgsmålet. Hos Teknologisk Institut kan du få al den statistikservice, du har brug f

Nye tal på kommunens virksomheder

Statistikservice. I strategi og planlægning er tal uvurderlige. Danmarks Statistik leverer databank, månedsstatistikker og årbøger. Men ofte passer svaret ikke helt til spørgsmålet. Hos Teknologisk Institut kan du få al den statistikservice, du har brug for. Vi kommer ind bag tallene.

Tallene bagved de trykte publikationer kan kombineres på utrolig mange måder. Det gør vi på Teknologisk Institut. Vi har forskeradgang til statistikkerne, og vi kan regne svar, der passer til spørgsmålet. Forskeradgang betyder, at vi har en kontrakt med Danmarks Statistik om adgang til databaserne.

Når erhvervsstrategien skal lægges i kommunen, er viden om virksomhedernes sammensætning, udvikling, ledelse, medarbejdere, eksport og pendling nøgleoplysninger.

Vi har gode erfaringer med at knytte svar på telefoninterview sammen med statistik. Det betyder, at vi ikke forstyrrer virksomhederne med flere spørgsmål end allerhøjest nødvendigt. Vi kan med få spørgsmål om virksomhedernes strategi, ambitioner og forventninger sætte hele statistikken i et nyt og skarpere lys.

Vi har arbejdet på den måde i en række analyser, fx i analysen om De Skjulte Helte for Styrelsen for Forskning og Innovation. Vi har også lavet en analyse om sammenhængen mellem vækst og kultur for REG LAB. Analysen krævede kombination af mange datakilder og nye måder at beregne videre på kendte data.

Erfaring med iværksætteri
Vores beregning af iværksættererfaringer er et godt eksempel på, hvordan vi kan kombinere information fra flere databaser og opnå ny indsigt.

Kortet viser, hvor lønmodtagerkulturen dominerer, og hvor iværksætterkulturen dominerer i Danmark.

Vækst og nye virksomheder er på den politiske dagsorden. Velstand i Danmark skabes gennem private virksomheder, så det er vigtigt, at nogen tager initiativ. REG LAB bad derfor Teknologisk Institut om at se på sammenhængen mellem kultur og vækst i Danmark.

Vi  målte iværksætteriet postnummer for postnummer og kommune for kommune ved at sammentælle, hvem der har været selvstændige i hvilke år. Tallene fandtesi jobregisteret, og vi talte op siden 1980. Det var en stor beregning, som kun kunne løses med de rette værktøjer.

Der tegnede sig et helt nyt og anderledes billede af iværksætterkulturen i Danmark. Billedet var, at iværksættererfaringen stiger med afstanden til de store byer. I København, Aarhus, Odense, Aalborg, Randers og Esbjerg er der færre års erfaring pr. indbygger end på Bornholm, Langeland, Samsø, i Tønder og i Vestjylland. I den høje ende findes der 1,56 års erfaring i gennemsnit, og i den lave ende findes der 0,31 års erfaring.

Iværksætteri og selvstændighedstrang har betydning for evnen til at skabe ny værdi. En fortolkning på billedet kan være, at det uden for de store byer er vanskeligere at finde arbejde og blive lønmodtager. Der er et stærkt incitament til at finde på og selv sætte i værk.

Måske viser kortet ovenfor i virkeligheden, hvor lønmodtagerkulturen dominerer, og hvor iværksætterkulturen dominerer? Undersøgelsen for REG LAB blev afleveret i første halvdel af 2014.