Nyhed: Teknologisk Institut tilbyder rådgivning inden for frysekoncentrering

Jóhannes  Kristófersson

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 54.

Sammenlignet med traditionel inddampning har frysekoncentrering vist sig at være en god og skånsom metode til opkoncentrering af proteiner. På billedet tester Teknologisk Institut opkoncentrering af protein fra slagterier.

Nyhed: Teknologisk Institut tilbyder rådgivning inden for frysekoncentrering

Frysekoncentrering er et energibesparende og skånsomt alternativ til inddampning, som er en af de mest energikrævende processer i industrien. Frysekoncentrering er ca. seks gange mere energieffektiv end inddampning.

For mange virksomheder kan det dog være svært at afgøre, om det kan betale sig at skifte fra traditionel termisk inddampning til frysekoncentrering – og herefter at tage skridtet i praksis.

Teknologisk Institut kan hjælpe dig med at afdække potentialet ved frysekoncentrering for din virksomhed.   

Vi tilbyder:

  • At afdække, om frysekoncentrering overhovedet vil være mulig og er fordelagtig for dit produkt – både i forhold til energiforbrug og produktkvalitet – samt hvor stort et produkttab, der vil ske i forbindelse med frysekoncentreringsprocessen.
  • At hjælpe dig med at udføre pilottest på dit produkt og designe det færdige anlæg.  

Spar energi og bevar produktkvaliteten
Formålet med inddampning er at opkoncentrere et produkt, der stadig er på væskeform – enten med henblik på videre forarbejdning eller for at minimere transportomkostninger. I processen bortkoger man vand fra et produkt under tilførsel af varme. Men inddampning er en energisluger.

Frysekoncentrering anvendes ligeledes til at opkoncentrere flydende produkter og kan energimæssigt konkurrere med selv de mest energioptimerede inddampningsprocesser.

Ved frysekoncentrering sænkes andelen af vand i en opløsning ved at fryse en del af vandet og efterfølgende fjerne de dannede iskrystaller. Opkoncentreringen sker endvidere ved en betydeligt lavere temperatur end ved inddampning, hvilket som oftest betyder, at produktkvaliteten bibeholdes, og at der er et mindre tab af smag og aroma end ved traditionel inddampning.

Store potentialer i fødevareindustrien
Frysekoncentrering er meget relevant til fødevarer, der på den ene eller anden måde skal koncentreres og viderefremstilles – eller lagres kolde. I fødevareindustrien er mange produkter følsomme over for varme, som kan reducere kvaliteten. Derfor er den skånsomme frysekoncentrering ved lav temperatur særlig godt egnet her.

I fødevarekoncentrering handler det generelt om at øge andelen af tørstoffet i produktet således, at produktet kommer til at indeholde mindre vand og mere af råvaren. Når man fjerner vandet fra råvaren, er det f.eks. muligt at ændre produktets tekstur, styre alkoholindholdet, øge værdien og naturligvis mindske vægt og rumfang, hvilket minimerer transportomkostningerne.

Teknologisk Instituts arbejde med frysekoncentrering er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.