Overfladebehandling, træ

Berit  Lindegaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 14.

Overfladebehandling, træ

Overfladebehhandlet træOverfladebehandling af træ har to vigtige formål:

  • Ændre det æstetiske udtryk
  • Beskytte træet mod det omgivende miljø

Da træet igen har fået en betydelig placering i vores omgivelser, er behovet for viden omkring overfladebehandling af træ naturligvis også blevet en del af den viden, som er nødvendig.

Maling er et selvstændigt materiale med sine egne muligheder og begrænsninger. Ved malerbehandling af træ er der forskellige faktorer, som man skal tage stilling til:

  • Det æstetiske udtryk
  • Anvendelssituationen
  • Træmaterialet
  • Vedligehold
  • Produkttype
  • Miljø og evt. indeklima

Korrekt valg af malebehandling og malingsprodukt til et givent formål vil i væsentligt grad forlænge malebehandlingens levetid samt beskytte træet mod det omgivende miljøs påvirkninger.

Det æstetiske udtryk
Når der vælges, hvilket æstetisk udtryk man ønsker for sin malebehandling, kan dette have konsekvenser for de funktionelle egenskaber. Eksempelvis hvis man ønsker, at en facadebeklædning af brædder skal males med et transparent produkt, vil vedligeholdelsesintervallerne som oftest være kortere, end hvis der vælges en fulddækkende maling.

Anvendelsessituation
Overfladebehandlet træ med krakeleringerDer er forskel på produkttype og malebehandling, om den anvendes udendørs eller indendørs. Der skal ligeledes tages stilling til, hvilken belastning malebehandlingen udsættes for i brugssituation eksempelvis til vinduer, hegn, facadebeklædning, indendørs gulvpaneler osv.

Træmaterialet
Man er ligeledes nødt til at undersøge, hvordan det pågældende træmateriale kan malebehandles. Det kan være massivt træ af forskellige træarter, plader og byggekomponenter. Træarten har betydning for, hvordan forskellige typer af maling vil fungere sammen med træet.