Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Personlig ernæring til hospitalspatienter med 3D print

Mia Fiilsøe Falkeborg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 50.

3D print af fødevarer

Personlig ernæring til hospitalspatienter med 3D print

Projektstart: September 2018. Forventet afslutning 2022.

I 3P projektet arbejdes på at give hospitalspatienter mulighed for at få individuelt tilpassede måltider. Gennem forskningssamarbejde skal der udvikles individuelt tilpassede måltider til hospitalspatienter med bl.a. 3D print og nyudviklede ingredienser.

Måltiderne skal have det korrekte nærings- og energiindhold, tilpasset den enkelte patient, samtidig med at det printede måltid kan tilpasses patienternes individuelle ønsker til smag og konsistens uden brug af ekstra personale-ressourcer i hospitalskøkkenet.

Blandt de patientgrupper der er særligt ernæringsmæssigt udfordrede, er hoved- og hals- cancer samt neurologiske patienter. Det er grupper som disse, der kan have særligt gavn af 3D printet mad. Ud over de specifikke næringsbehov, patienterne måtte have, spiller velsmag og madens tekstur en stor rolle for patienternes madindtag, for eksempel i forbindelse med behandlingsforløb. Med dette projekt er ambitionen at udvikle en prototype til en avanceret 3D fødevareprinter, samt udvikle nye fødevarer og ingredienser, som kan afprøves i et hospitalskøkken.

Udover selve smags- og teksturdelen skal den nye teknologi ligeledes kunne skræddersy et måltid til hver enkelt patient efter netop dennes næringsmæssige behov.

Deltagere

  • Teknologisk Institut 
  • Create it REAL, som er eksperter i 3D printteknologi,
  • fødevarevirksomhederne Arla og DuPont, som er eksperter i ingredienserne, samt
  • forskningsgrupper ved både Københavns Universitet og Aarhus Universitet og ernæringsspecialister ved Aalborg Universitets Hospital, hvor 3D printeren ved projektets afslutning skal testes i anvendelse.

Se også: Hospitalsmaden skal specialdesignes til patienterne.