PlanteID afslører fødevaresvindel

Lars  Krusell

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 91.

Oregano

PlanteID afslører fødevaresvindel

Svindel med fødevarer har i stigende grad gjort det nødvendigt for fødevarevirksomheder at teste fødevarers autenticitet. Teknologisk Institut har eftervist, at 3rd generation sekventering er en både nem, billig og sikker metode. Metoden er testet på tørret oregano.

Ved forebyggelse af fødevaresvindel er det afgørende at bekræfte en vares autenticitet. Er det nu den korrekte sammensætning, oprindelse, dyrknings- eller fangstmetode, der anprises, eller er det den samme kvalitet råvare, som virksomheden plejer at modtage? Til dette findes en lang række metoder, som løbende udvikles for at virksomhederne nemt kan opnå større sikkerhed. Særligt 3rd generation sekventering er under aktiv udvikling.

Ny metode øger sikkerhed i resultaterne

Det helt nye ved 3rd generation sekventering til detektion af en vares autenticitet er, at der sekventeres på længere stykker af DNA, hvilket øger sikkerheden i resultaterne. Det gør den særligt egnet i forbindelse med afsløring af fødevaresvindel. Der er desuden mobile enheder på vej, som vil øge hastigheden og agiliteten i denne type tests yderligere.

Seniorspecialisterne Mai-Britt Brøndum og Mads G. Johnsen fra Teknologisk Institut er tilknyttet Instituttets Center for Planteteknologi. Her er laboratorierne specialiseret i forædling og analyser af planter indenfor eksempelvis plantesundhed. Det er her, PlanteID-analysen er blevet afprøvet:

  • Teknologiudviklingen har gjort sekventering billigere og forventes derfor at kunne konkurrere med andre metoder. Vi har kørt metoden ind for at kunne tilbyde denne type autenticitetstests til fødevareindustrien. Vi har kaldt den PlanteID, idet den især forventes anvendt indenfor plantebaserede fødevarer såsom kaffe, krydderurter, krydderier, kosttilskud o.lign., forklarer Mai-Britt Brøndum.

Forfalskninger i krydderurter

PlanteID-metoden er i første omgang afprøvet på tørret oregano. Her blev det eftervist, at oreganoen var blandet med andet billigere plantemateriale.

  • Kombinationen af vores viden om planter, planteteknologi og metodeudvikling har gjort os i stand til at eftervise, at PlanteID giver samme resultat som mere kostbare metoder. Også i forhold til detektionsgrænser. Virksomheder kan sende deres prøver ind til os, og vi kan i løbet af få dage afgøre, om deres vare er, hvad den giver sig ud for eller ej, uddyber Mai-Britt Brøndum.

Har man selv investeret i udstyr til 3rd generation sekventering er der også hjælp at hente:

  • Har man selv investeret i udstyr kan vi hjælpe med at sætte metoden op for forskellige typer fødevarematricer og hjælpe med dataanalysen, forklarer Mads G. Johnsen.

Få mere at vide på temadag

Vil man høre mere om metoden og dens muligheder indenfor forebyggelse af fødevaresvindel med plantebaserede produkter, så deltag i den kommende temadag om autenticitetstests på Teknologisk Institut den 12. september 2018 i Aarhus.