Planter renser luften og skruer ned for støjen

Jakob Skov Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 42.

Hoya i klimakammer

Planter renser luften og skruer ned for støjen

Forsøg med planter viser, at de gavner indeklimaet. Planter kan nemlig både rense luften, dæmpe støj og reducere stress. Teknologisk Institut har undersøgt, hvordan de rigtige forhold og valg af planter kan hjælpe med at fjerne en væsentlig del af de skadelige gasser fra indendørsluften.

Planter har længe været kendt for deres luftrensende egenskaber, men meget af forskningen inden for området er utilstrækkelig eller gennemført under urealistiske forhold. På Teknologisk Institut har vi udviklet en metode, der kan beregne, hvor mange planter man bør placere i et rum, for at det har en effekt.

Forsøget simulerer virkeligheden
I forsøget er der primært fokus på formaldehyd, som findes i de fleste bygninger, da det bruges som binder/lim i blandt andet byggematerialer og møbler. Ved at placere plante og MDF-plader med formaldehyd i klimakamre af forskellige størrelser kan vi måle, hvor mange procent formaldehyd planten fjerner. Det kan herefter omregnes til plantens kvantitative effekt inden for de vilkår, som planten testes under.

Forsøget tager højde for, at formaldehyd konstant afgasses fra MDF-pladerne, og at afgasningen afhænger af temperatur og fugtighed i rummet. Med i beregningerne er også, at rummet har et naturligt luftskifte, og at planternes effekt afhænger af plantetype, plante- og pottestørrelse, samt hvor ofte og hvor meget planten bliver vandet.

Betydelig luftrensende effekt
Potteplanter har vist sig at fjerne mellem 10-50 mikrogram formaldehyd pr. kvadratmeter i timen, og det er ikke en uvæsentlig effekt. Forsøget viser, at potteplanter med en stor pottevolumen og hurtig vækst er bedst til at fjerne formaldehyd. Eksempler på gode luftrensere er Nephrolepsis (bregne), Alocasia (elefantøre) og Hoya (voksblomst), som alle er bladrige, vandkrævende og hurtigvoksende.

Beregningsmodel på vej
De nye pilotstudier bringer Teknologisk Institut tættere på at kunne udvikle en beregningsmodel, der kan beskrive planternes effektivitet under realistiske forhold. Og ansøgningen til et større projekt er allerede sendt afsted.

– Det er håbet, at vi i et større projekt kan gå mere i dybden med formaldehyd og samtidig undersøge planters rensende effekt på andre skadelige stoffer i indeklimaet. I et større projekt kan vi dokumentere effekten og ikke mindst kvantificere den under mere realistiske forhold, fortæller faglig leder Jesper Mazanti Aaslyng.

Planter kan mere end at rense luft
Videnskabelige studier peger også på, at planter virker støjdæmpende. Nogle plantetyper er endda næsten lige så støjdæmpende som et tæppe. Derudover peger forskning på, at planter kan have en beroligende og stressreducerende effekt på mennesker.

Vi tilbyder tests og karakterisering
På Teknologisk Institut kan du bl.a. få foretaget en standardiseret test af planters evne til at fjerne formaldehyd.

Læs mere om vores ydelser inden for planters luftrensende egenskaber.