Projekt - Flexisort

Bjørn Malmgren-Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 10.

Projekt - Flexisort

Udvikling af regionalt, cirkulært genanvendelseskoncept til indsamlet hård plast, plastfolie og metal i Nordjylland.

Projektstart januar 2016. Projektafslutning ultimo 2017.

Central sortering af en kildeopdelt genanvendelig fraktion fra private husstande har eksisteret i mange år i udlandet og er nu i stigende grad under etablering i Danmark, hvor man især i Jylland har etableret forskellige indsamlingsordninger. De indsamlede blandede materialer (fx plast- og metal emballage) sorteres på centrale sorteringsanlæg med forskellig grad af indbygget automatisk sorteringsteknologi.

I projektet arbejdes med udvikling af metoder, der kan implementeres i forbindelse med et nyt sorteringsanlæg, som er under opbygning ved I/S Reno-Nord. Anlægget skal håndtere kildeopdelt, husstandsindsamlet hård plast, plastfolie og metaller samt hård plast indsamlet via genbrugspladser. Der fokuseres på udvikling af en teknologi til forbedret sortering af plast, så der opnås en plastkvalitet, der er tilstrækkelig høj til, at plasten kan oparbejdes lokalt.

Mål

 • At udvikle metoder til optimal drift af I/S Reno-Nords kommende anlæg ud fra en grundig affaldskarakterisering af materialer indsamlet i I/S Reno-Nords og AVV I/S’ områder samt karakterisering af producerede materialer fra I/S Reno-Nords anlæg.
 • At udvikle metoder til maskinel frasortering af indsamlet plastfolie, herunder med brug af robotteknologi. Metoderne udvikles i samarbejde mellem 24a Automation ApS og Teknologisk Institut.
 • At undersøge mulighederne for lokal oparbejdning af indsamlet LDPE-plastfolie til regenerat med brug af speciel oparbejdningsteknologi fra Reifenhäuser A/S.
 • At udvikle en metode til oparbejdning af blandede hårde plastmaterialer fra genbrugspladser. Med brug af robotteknologi og optimal behandling ved det kommende anlæg ved I/S Reno-Nord skal der opnås materialer med så høj en polymerrenhed og veldefinerede procesegenskaber, at de kan oparbejdes til højkvalitetsregenerat ved Aage Vestergaard Larsen A/S.

Deltagere

 • I/S Reno-Nord
 • Aage Vestergaard Larsen A/S
 • AVV I/S
 • Reifenhäuser A/S
 • 24a Automation ApS
 • Teknologisk Institut (samarbejde mellem centrene Kemi-og Bioteknik og Robotteknologi)

Projektet støttes af Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram, MUDP, Miljøstyrelsen.