10 gode råd til at undgå madforgiftning fra julebuffeten
Undgå at tilføje farlige bakterier til maden:
- God orden og ryddelighed er vigtig, når maden fremstilles og anrettes
- Varmebehandlede retter må ikke håndteres samtidigt med rå grøntsager og kød. Brug altid rene køkkenredskaber
- Pasteuriserede æg anbefales til alle ikke-varmebehandlede retter, hvori æg indgår f.eks. mayonnaise
- Serveringsbestik skal være med lange skafter og i tilstrækkeligt antal
- Pæne toiletforhold med tydelig skiltning om håndvask. Sørg eventuelt for adgang til håndsprit
Undgå, at bakterierne vokser under bl.a. fremstilling og servering:
- Lune retter skal opvarmes til over 63°C i centrum i 12 minutter før servering
- Kolde retter kan opbevares ved højst 5°C i max 5 dage før servering
- Varmebehandlede produkter skal nedkøles til under 10°C på max 3 timer og opbevares på køl ved højst 5°C i max 5 dage
- Pyntning med krydderurter foretages umiddelbart før servering
- Maden må ikke stå på buffeten i mere end 3 timer