3D-printet byggeri

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

3D print i beton

3D-printet byggeri

Aktivitetsplan nr. E2 - 2016-18

Formålet med denne aktivitetsplan er at opbygge et nyt forretningsområde inden for robotbaseret 3D-print af konstruktionsdele til byggeriet, fx søjler, vægge og bjælker – et yderligere skridt på vejen mod digitalisering af den fysiske produktion, som vil medvirke til at styrke den danske byggebranches konkurrenceevne.

3D-printmetoden tager udgangspunkt i standard industrirobotter, hvorpå der monteres nye printværktøjer. Materialemæssigt fokuserer udviklingen primært på 3D-print af cementbaserede materialer – men også på hvorledes disse materialer indgår i samspil med armering, isolering, installationer mv.

Denne udvikling vil føre frem til en række nye teknologiske serviceydelser, herunder rådgivning og dokumentation omkring 3D-print af cementbaserede materialer, fremstilling af fysiske materialeprøver, prototypefremstilling og fuldskala mock-ups samt et Living Lab for virksomheder og institutioner. Det forventes, at de nye kompetencer og serviceydelser vil blive efterspurgt bredt i byggebranchens værdikæde. Således vil bygherrer, rådgivere, materialeproducenter og udførende opnå muligheder for at sikre væsentlige produktivitets- og miljøforbedringer i byggeriet samt skabe ny arkitektur.

Aktivitetsplanen er inddelt i fire aktiviteter; Muligheder og barrierer med 3D-printede konstruktionsdele, Udvikling af robotbaseret metode til 3D-print af konstruktionsdele, Materialeudvikling samt Vidensamarbejde og videnspredning. Alle aktiviteter udføres i tæt samspil med danske institutioner og virksomheder. Desuden etableres samarbejder, fx via initiering af Horizon 2020-projekter, med førende internationale institutioner og virksomheder om udvikling af nye metoder til 3D-print af konstruktionsdele.

Aktiviteten omtalt ovenfor er bl.a. støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.