Beton presset til grænsen i unik blomstervæg

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Beton presset til grænsen i unik blomstervæg

Betoncentret på Teknologisk Institut er kommet tættere på industriel og bæredygtig produktion af krumme betonkonstruktioner med endnu større detaljeringsgrad end før. ’Hemmeligheden’ er en særlig gummidug.

Sandsynligvis er der aldrig noget sted i verden blevet støbt en mere kompleks betonvæg end ’blomstervæggen’ hos Betoncentret på Teknologisk Institut.

Ikke nok med at væggen er dobbeltkrum, den har også et uhyre detaljeret blomstermønster på begge sider – og hele herligheden er støbt i ét hug i en form, som blev robotfremstillet ud fra en digital model skabt på computerne hos det tyrkiske arkitektfirma Superpool.

”Sammen med Superpool har vi prøvet at presse teknologien til den yderste grænse for betonkonstruktioner med høj kurvatur og stor detaljerigdom”, siger arkitekt Thomas Juul Andersen fra Betoncentret.

"Med blomstervæggen har vi presset teknologien til den yderste grænse for betonkonstruktioner med høj kurvatur og stor detaljerigdom”, siger arkitekt Thomas Juul Andersen fra Betoncentret.
Med blomstervæggen har vi presset teknologien til den yderste grænse for betonkonstruktioner med høj kurvatur og stor detaljerigdom”, siger arkitekt Thomas Juul Andersen fra Betoncentret.

Blomstervæggen er støbt som led i et delprojekt under Tailorcrete, som er et fireårigt forsknings- og udviklingsprogram, som medfinansieres af EU’s 7. rammeprogram. Tailorcretes hovedformål er at udvikle og demonstrere industrialiseret produktion af unikke, skræddersyede betonkonstruktioner på en ny og omkostningseffektiv måde. Det samlede budget er på cirka 65 mio. kroner.

Betoncentret måtte tage en helt ny fremgangsmåde i brug for at kunne støbe blomstervæggen.

I projektet Unikabeton har Betoncentret tidligere udviklet et robotsystem, der kan fræse forme ud i EPS (flamingo).

”Til blomstervæggen har vi kombineret sådanne forme med en udspændt, tynd gummidug for at kunne støbe de fine detaljer”, siger Thomas Juul Andersen.

Det skyldes, at de ’rå’ EPS-forme ikke slipper den hærdede beton godt nok til at lave helt fine detaljer og komplekse mønstre. Men det går fint med den tynde gummidug mellem beton og EPS.

Samtidig bliver støbeprocessen mere bæredygtig. Gummidugen kan nemt renses og genbruges – enten med den samme form eller en ny.

”Tidligere har det krævet en coatning af EPS-formen, eksempelvis med epoxy, for at få en god slipeffekt. Det har den ulempe, at det bliver sværere at sende den brugte EPS til genbrug, fordi coatingen først skal renses fra, hvilket både er besværligt og giver ekstra omkostninger Med den nye proces kan både EPS og gummidug nemt genanvendes, og man slipper for besværet med at coate formene”, oplyser Thomas Juul Andersen.

Samtidig har Betoncentret arbejdet med et effektivisere selve fremstillingen af formen. Ved at lade robotten bevæge sig om fem akser i stedet for tre er det blevet muligt at bruge større værktøjer til at udfræse formen der, hvor detaljeringsgraden ikke er for høj. Det kan reducere fræsetiden helt ned til en sjettedel.

Desuden arbejder Betoncentret på at introducere et modulsystem, der gør det nemt at fremstille krumme elementer til vægge og facader baseret på EPS-forme med gummidug i en standardiseret størrelse.

Du kan få yderligere oplysninger om blomstervæggen, Tailorcrete og Betoncentret ved henvendelse til Thomas Juul Andersen.