Climate Friendly Plant Biologicals

Mette  Walter

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 79.

Mark

Climate Friendly Plant Biologicals

Projektperiode 2023-2026

EU's Green Deal strategi har en målsætning om at reducere brugen af kemiske pesticider og gødnings- produkter i landbruget med hhv. 50 og 20 procent inden 2030. Udfasning af syntetetiske produkter er dog ikke uden risici og kan medføre en indirekte negativ klimaeffekt i form af reduceret høstudbytte og tab af udbytte til skadedyr og sygdomme. Det er derfor vigtigt med alternative løsninger i transitionen mod et klimavenligt og højproduktivt landbrug - og her spiller plant biologicals (PB) en vigtig rolle. 

Infographics om plant biologicals:

Plant biologicals classification

De traditionelle forsøgsprotokoller anvendt til test af agrokemikalier i marken er ikke optimeret til PB, da disse produkter ofte er mere følsomme over for de forskellige mark- og klimaforhold, som de testes under. Desuden er de traditionelle guidelines hovedsageligt fokuseret mod dataindsamling relateret til evaluering af produkteffektivitet ifht. bekæmpelse af skadedyr og sygdomme, eller forøgelse af næringsindhold og vækst. Det er derfor nødvendigt at udvikle nye testmetoder og protokoller med fokus på at identificere kritiske og optimale parametre for produktstabilitet og -performance samt at udvikle metoder til bestemmelse af PBs multidimensionelle effekter. 

    Mål for projektet

    Det overordnet mål er at styrke det videnskabelig grundlag for at vurdere PB stabilitet, virkemåde, sikkerhed som biocontrol, og effekt på afgrødeproduktivitet, miljø og klima. Dette opnås gennem etablering af science-based eksperimentelle designs og protokoller, der muliggør statistisk dokumentation af PB's effekter under forskellige miljøforhold. 

    • Skabe et paradigme og cases om, hvordan man udvikler eksperimentelt design, protokoller og statistiske analyser/modeller, der understøtter integration af flere datatyper fra markforsforsøg for at generere videnskabelig dokumentation for effektivitet på afgrødeudbytte.
    • Udvikle modeller til at estimere PB effekt på klima, miljø og jordens mikrobielle biodiversitet. 

    Aktiviteter

    • Udvikling af forsøgsdesigns og -protokoller tilpasset PB
    • Udvikling af beregningsmodeller til at estimere klima-, biodiversitets- og miljøpåvirkning
    • Udføre decentraliseret markforsøg 
    • Modelering og data analyse

    Deltagere

    Climate Friendly Plant Biologicals er finansieret af Danmarks Innovationsfond gennem Innomission 3 partnerskabet AgriFoodTure.