Dansk BælgBoost: Projekt skal booste danskernes appetit på bælgfrugter

Eva-Marie  Lange

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 14.

Foto: SEGES Innovation

Dansk BælgBoost: Projekt skal booste danskernes appetit på bælgfrugter

England In English

Foto: SEGES Innovation

Støttet af Plantefonden
Projektperiode: September 2025 - september 2028

Målet med projektet er at gøre bl.a. danske linser til en inspirerende og naturlig del af kantine- og hverdagsmaden og importere mindre fra udlandet.

Lige nu spiser danskerne i snit kun 10 gram bælgfrugter om dagen, selvom de officielle kostråd anbefaler 100 gram for både sundhed og klima.

Derfor arbejder projektet Dansk BælgBoost på at få lokale linser, ærter og bønner til at spire frem i fødevaresektoren og offentlige køkkener og samtidig sætte fokus på, at danske landmænd skal kunne opnå en bedre bundlinje med bælgfrugter.

- Det er svært at få et højt udbytte af for eksempel linser fra marken, og i dag ryger store mængder af råvaren ved sorteringsarbejdet. Derfor er forretningen svær for danske landmænd, fortæller Eva-Marie Lange, sektionsleder hos Teknologisk Institut, og fortsætter:

- Dansk Bælgboost et virkelig fedt projekt, som kan hjælpe med at sætte fokus på netop post harvest håndtering, så flere landmænd kan få god økonomi i at producere linser i Danmark.

Fra høst til høj kvalitet

Teknologisk institut er naturligvis med til at sikre resultaterne. Vores rolle i projektet er at arbejde med processerne fra høst til høj kvalitet.

  • Undersøgelse og optimering af rensemetoder, så vi kan mindske spild og hæve kvaliteten
  • Analyse af form, farve, størrelsesfordeling og forekomst af defekte linser og urenheder ved hjælp af blandt andet videometermålinger
  • Samarbejde om optimering af sorteringsprocesser og test af forskellige sorteringskvaliteter, så endnu flere afgrøder kan bruges i professionelle køkkener
  • Sammenligning med importerede bælgfrugter for at bane vejen for flere danske alternativer

Vores erfaring og dokumentation samles i praktiske guidelines og materiale til branchen. Projektet kulminerer blandt andet med afprøvning af løsninger på DGI Landsstævnet.

Projektets partnere

Projektet ledes af SEGES Innovation og har følgende partnere:

  • Teknologisk Institut
  • Sønderborg Kommune
  • Vejen Kommune
  • Kolding Kommune
  • Aarhus Universitetshospital
  • Gl. Buurholt
  • Edgy Foods
  • Syddansk Universitet
  • Innovationscenter for Økologisk Landbrug
  • Food Bornholm