En revolution i beton ser dagens lys

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

En revolution i beton ser dagens lys

Verdens første topologioptimerede betonkonstruktion i Glostrup, der på smukkeste vis forener beton og æstetikEfter tre års intenst udviklingsarbejde har højteknologifondsprojektet Unikabeton skabt et teknologisk gennembrud via industrialiserede robotprocesser, der åbner op for at fremtidens betonbyggerier bliver arkitektoniske perler. Resultatet kan man se i verdens første topologioptimerede betonkonstruktion i Glostrup, der på smukkeste vis forener beton og æstetik.

Den store organiske betonkonstruktion udfordrer den almindelige opfattelse af beton som et tungt og sjælløst materiale. Den viser betonens skulpturelle muligheder, hvor innovation og ressourcebesparelser går hånd i hånd. Det giver helt nye frihedsgrader for arkitekturen.

Succesen er skabt i et unikt tværfagligt samarbejde ledet af Teknologisk Institut i samarbejde med Arkitektskolen Aarhus, Syddansk Universitet, Gibotech A/S, Spæncom A/S, MT Højgaard A/S, Unicon A/S og Paschal-Danmark A/S. Arbejdet er støttet af Højteknologifonden og har strakt sig helt fra tegnestuen til robotværkstedet og til avancerede støbninger på byggepladsen.

 

Som erstatning for de traditionelle forskallingsmaterialer er der blevet udviklet et nyt forskallingsprincip, hvor en standardforskalling kombineres med robotudskårne epoxycoatede polystyrenklodser. Ved denne metode – i kombination med anvendelse af selvkompakterende beton, der uden vibrering selv flyder ud og fylder den komplicerede form – sikres gode slip­egenskaber på støbeformen samt flotte betonoverflader, som kan ses på den færdigstøbte prototype.

Protypens design er blevet udviklet ved hjælp af optimeringsteknologi fra flyindustrien. Teknikken ’fjerner’ overflødigt materiale fra den givne konstruktion og efterlader en form, som kun inde­holder materiale der, hvor det er mest nødvendigt. På denne måde opnås den stivest mulige konstruktion med den mindst mulige mængde materiale – et princip som også ses i naturens former, som f.eks. træer, knogler og skaller.

Yderligere information kan fås ved henvendelse til projektleder Thomas Juul Andersen på telefon 72 20 21 57, alternativt på www.unikabeton.dk