Forprojekt skal undersøge om søsalat har større potentiale som fødevare

Xiaoru  Hou

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 93.

Billede af soetang

Forprojekt skal undersøge om søsalat har større potentiale som fødevare

Både proteinindholdet og stoffet ulvan (en viskøs sukkerpolymer) gør søsalat interessant i fødevarebranchen.

Søsalat (Ulva lactucca) er en tangtype, som udmærker sig ved at være hurtigt voksende og let tilgængelig i Danmark, idet den har stor udbredelse i mange af vores fjorde, å-løb og i nærkystområder. Den kan i dag købes som en specialitet.

Nu vil Teknologisk Institut i samarbejde med Nordic marine Nutrition ApS og Nordisk Tang ApS undersøge om søsalat har større potentiale som fødevareingredienser efter bioraffinering. Den indeholder nemlig en interessant sukkerpolymer, ulvan, som kan bruges som fødevareingrediens. Ulvan har mange egenskaber. Den kan anvendes som fortykkelsesmiddel og antioxidant, som immunfremmende prebiotika samt anticarcinogent, antibakterielt eller antiviralt til forebyggelse af sygdomme. Ulvan kan også anvendes som herbicid til forebyggelse af plantesygdomme.

Søsalat indeholder desuden protein med samtlige essentielle aminosyrer, som også vil kunne bruges til fødevarer og foderprodukter, særligt til veganske produkter eller produkter, hvor animalsk protein ønskes udfaset. Dermed bliver projektet også en del af det store forskningsarbejde, som i dag sigter mod gode plantebaserede proteinkilder.

Det overordnede formål med projektet er at undersøge mulighederne for at udvikle et kommercielt levedygtigt bioraffineringskoncept til fremstilling af fødevareingredienserne ulvan og protein ud fra søsalat. Ingredienserne vil blive karakteriseret med henblik på funktionelle egenskaber.

Projektet skal ses som et for-projekt, hvor de centrale processer i fremstillingskonceptet undersøges nærmere med henblik på at opnå proof-of-principle. Hvis projektet kan eftervise, at der er et potentiale for et miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt fremstillingskoncept, vil næste trin være at teste ingredienserne i relevante eksisterende og nye produkter. Herefter skal der udvikles et fuldskala-anlæg med de relevante teknologier til alle processer i bioraffineringskonceptet.

Projektet støttes af Uddannelses- og Forskningsministeriet, med et samlet budget på 1.200.000 DKK.

Partnere i projektet

  • Teknologisk Institut, Xiaoru Hou (projektledelse)
  • Nordic marine Nutrition ApS
  • Nordisk Tang ApS.